Nechtová mykóza: Liečba, príznaky a prevencia

Nechtová mykóza: Liečba, príznaky a prevencia>

Ochorenia nechtov spôsobujú komplikácie po zdravotnej, ale aj estetickej stránke. Nechtová mykóza patrí medzi bežné ochorenie, ktoré môže zapríčiniť bolesť nechtu, sfarbenie a nepríjemný zápach. Našťastie existujú rôzne účinné metódy liečby. V tomto článku si opíšeme, ako odstrániť pleseň na nechtoch pomocou domácich prostriedkov. Dozviete sa aj to, či sú plesne nechtov prenosné, čo ich spôsobuje a aká je prevencia.

 

Čo je nechtová mykóza?

Nechtová mykóza je plesňová infekcia, ktorá spôsobuje tvorbu plesne na nechtoch.  Postihuje nechty na nohách alebo na rukách. Pri tejto infekcií sa necht oddeľuje od nechtového lôžka. To má za následok, že sa stáva hrubším a krehkejším. Dokonca môže meniť farby. Veľa pacientov spozoruje biele, šedé alebo žlté nechty.

Názov mykóza je odvodený od slova "mykotický", čo je názov pre infekcie spôsobené hubou. Iné označenie pre mykózu na nechtoch je aj onychomykóza.

 

Čo spôsobuje nechtovú mykózu?

Plesne na nechtoch spôsobujú plesňové organizmy, ktoré sa môžu dostať do nechtu na ruke alebo na nohe cez malé trhlinky a spôsobiť infekciu. Túto infekciu je najlepšie riešiť hneď pri prvých príznakoch, aby sa ďalej neprenášala a nezhoršovala.

Približne 85-90 % prípadov nechtovej mykózy spôsobujú dermatofyty.

Dermatofyty sú hubové organizmy, ktoré potrebujú na svoj rast keratín. Sú to veľmi odolné organizmy, ktoré môžu prežiť dlhý čas. Darí sa im najmä vo vlhkom, teplom a tmavom prostredí. Toto vysvetľuje, prečo sa pleseň na nechtoch nôh vyskytuje omnoho častejšie ako pleseň na nechtoch rúk.

Približne 2 - 5 % je spôsobených nedermatofytnými plesňami. Tie zvyčajne postihujú nechty na nohách.

Kvasinky sú zodpovedné za 5 - 10 % infekcií nechtovej mykózy. Kvasinky častejšie postihujú nechty na rukách ako nechty na nohách.

 

Kto môže mať plesne na nechtoch?

Nechtová mykóza sa častejšie vyskytuje u mužov ako u žien. Väčšiu pravdepodobnosť výskytu majú aj ľudia s oslabeným imunitným systémom.

nechtová mykóza

Plesne na nechtoch však môže dostať ktokoľvek. Môže byť väčšia pravdepodobnosť, že sa touto infekciou nakazíte, ak máte:

  • Diabetes,
  • problémy s krvným obehom,
  • oslabený imunitný systém,
  • poranenie nechtov,
  • psoriázu,
  • operáciu nechtov.

  

Zvýšená pravdepodobnosť nákazy je aj v prípade, že:

  • Fajčíte,
  • nosíte obuv bez vetrania alebo obuv z nekvalitného materiálu,
  • máte genetickú predispozíciu na mykotické nechty,
  • nosíte umelé nechty,
  • chodíte naboso vo verejných priestoroch.

  

Sú mykotické nechty častou infekciou?

Plesne na nechtoch sú pomerne bežné a nakazí sa nimi aspoň raz v živote približne 10 % populácie. Častejšie sú infikované nechty na nohách ako na rukách.

 

Je nechtová mykóza nákazlivá?

Nechtová mykóza je nákazlivá a môže sa prenášať z človeka na človeka. Ak ste sa ňou nakazili, je dôležité, aby ste ju neprenášali ďalej.

Toto je niekoľko základných opatrení pre zabráneniu prenosu infekcie:

  • Dávajte si pozor, aby vaše nohy/ruky neprišli do kontaktu s inými ľuďmi.
  • V šatniach a spoločenských priestoroch noste obuv.
  • Nezdieľajte sprchový kút s inými ľuďmi bez toho, aby ste ho po použití vyčistili.
  • Nezdieľajte rovnakú obuv s inými ľuďmi.

 

Ako vyzerá nechtová mykóza?

Plesne na nechtoch môžu meniť vzhľad vašich nechtov na nohách alebo rukách viacerými spôsobmi. Príznaky sa líšia v závislosti od typu nechtovej mykózy. Zvyčajne začínajú mierne a pri neliečení sa začnú rozširovať.nechtova pliesen

 

Toto sú niektoré z príznakov:

Necht zmení farbu. Najčastejšie pacienti spozorujú biele, šedé alebo žlté nechty.

Necht zhrubne a vyzerá deformovane.

Môžete zaznamenať nepríjemný zápach na chodidlách.

Nechty sa začínajú oddelovať od nechtového lôžka.

Nechty sa môžu lámať alebo praskať na viacerých miestach.

Na začiatku infekcie je plesne na nechtoch ľahké ignorovať, pretože sa nemusí objaviť žiadna bolesť. Časom sa však pri neliečení môže infekcia zhoršovať a môže vás bolieť akýkoľvek tlak na postihnutej oblasti.

V niektorých prípadoch pri pokročilej nechtovej mykóze je náročné aj chodiť. Práve preto by ste nemali začínajúce symptómy ignorovať a snažiť sa plesne na nechtoch liečiť čo najskôr.

 

Aká je prevencia nechtovej mykózy?

 

Čisté nohy

Pre ľudí, ktorí sú náchylní na plesne na nechtoch nemusí byť sprchovanie raz denne dostačujúce. Ak patríte do tejto skupiny ľudí, mali by ste si nohy umývať aspoň dvakrát denne (vždy pred spaním a ráno). Pri umývaní je potrebné dôkladne rozotrieť mydlo po chodidlách, aby nohy zostali čisté.

 

topanky do sprchyUdržiavanie chodidiel v suchu

Hubovým infekciám sa darí vo vlhkom a teplom prostredí. Práve preto je potrebné, aby ste si vždy po kúpeli dôkladne osušili nohy čistým uterákom. Osušte aj menej dostupné miesta medzi prstami. Po vysušení môžete použiť aj púder na nohy, aby ste zabránili poteniu. Ak sa vaše nohy potia nadmerne, je dobré si viackrát denne vymeniť ponožky.

 

Obuv vo verejných priestoroch

Plesňové infekcie sa najčastejšie šíria vo verejných bazénoch, telocvičniach a spoločných šatniach. Práve preto si vždy na tieto miesta nezabudnite zobrať obuv do sprchy a noste ju. Nikdy sa neprechádzajte na verejných miestach bosý.

 

Noste správnu obuv

Noste priedušnú obuv, ktorá poskytuje dostatočný priestor pre vaše nohy. Nechty by sa nemali dotýkať vnútorného konca topánok. Dajte si záležať na tom, aby boli topánky vyrobené z priedušnej tkaniny a kúpte si aspoň dva páry. Topánky striedajte každý deň, aby ste im nechali čas na schnutie.

 

Kedy navštíviť lekára?

Lekára je potrebné navštíviť, ak máte pretrvávajúce plesne na nechtoch alebo pociťujete bolesť. Doktor posúdi vaše príznaky a prípadne pošle malú vzorku nechtu do laboratória na analýzu, aby zistil typ huby alebo kvasinky, ktorá nechtovú mykózu spôsobuje. Toto lekárovi pomôže zistiť, ako má plesne na nechtoch liečiť.

Zmeny na nechtoch môžu byť spôsobené aj cukrovkou alebo psoriázou. V tomto prípade je potrebné vyhľadať lekára, ak stav plesní pretrváva alebo sa zhoršuje. U pacientov s cukrovkou môžu byť plesňové infekcie nebezpečné, preto je dobré navštíviť lekára čo najskôr.

Vo vážnejších prípadoch nechtovej by ste mali vynechať domáce prostriedky a vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

 

 

Pleseň na nechtoch a odborná liečba

 

Lieky na mykózu nechtov

Pleseň na nechtoch sa často rieši prostredníctvom lokálnych alebo perorálnych liekov. Lekári zvyčajne odporučia tento typ liečby a chirurgický zákrok je navrhnutý iba vo vážnejších prípadoch infekcie.

Toto je niekoľko nechirurgických spôsobov liečby, ktoré vám môže lekár odporučiť:

  • Perorálne antimykotiká
  • Denné čistenie
  • Tekuté antimykotiká
  • Liečivé krémy na liečenie mykózy nechtov
  • Liečivé laky na nechty

 

Chirurgická liečba

V niektorých závažnejších prípadoch lekár odporučí chirurgickú liečbu. Agresívnejšie plesne na nechtoch je možné liečiť chirurgicky odstránením nechtu, ktorý spôsobuje bolesť a nezaberá naň žiadna iná liečba.

 

Pleseň na nechtoch a domáca liečba

Existujú aj domáce metódy, ktorými sa dá pleseň na nechte vyliečiť. Buďte však pri ich aplikovaní opatrný a ak máte pocit neistoty, poraďte sa s lekárom. V prípade pokročilejšieho štádia mykózy nechtu vyhľadajte odbornú pomoc a domáce prostriedky vynechajte.

Ak váš zdravotný stav nie je závažný, môžete si skúsiť vyliečiť tento problém aj doma. Prečítajte si, aké sú najúčinnejšie domáce prostriedky na liečbu plesne na nechtoch.

 

Jablčný ocot

Jeden z najúčinnejších domácich metód, ako odstrániť pleseň na nechtoch je použitie jablčného octu. Ocot má antimykotické schopnosti. Obsahuje kyselinu octovú, ktorá pomáha vybieliť žlté nechty na nohách a zastaviť šírenie infekcie.

Vytvorte si nálev tak, že zmiešate 1 diel octu a 2 diely teplej vody. Nohy v tomto náleve namáčajte približne 20 minút denne. Pre príjemnejšiu vôňu môžete pridať aj esenciálne oleje.

 

Jedlá sóda bikarbóna

Tento zázrak má v kuchyni pravdepodobne každý z nás. Sódu bikarbónu môžete použiť na liečbu nechtovej mykózy niekoľkými spôsobmi.

 

puder na nohy

Pasta z jedlej sódy bikarbóny

Môžete zmiešať sódu s trochou vody a vytvoriť pastu, ktorú aplikujete priamo na nechtovú pleseň na nohách alebo na rukách. Túto pastu nechajte následne pôsobiť 15 minút.

 

Kúpeľ nôh v sódovej vode

Ďalším spôsobom je kúpeľ nôh vo vode. Zmiešajte 2 litre teplej vody a ½ šálky sódy. Vodu nechajte mierne vychladnúť a potom v nej namáčajte nohy 20 minút. Po kúpeli nezabudnite nohy poriadne vysušiť čistým uterákom (aj priestor medzi prstami). Tento proces môžete opakovať denne.

 

Púder na nohy

Jedlú sódu je možné použiť aj ako púder na nohy pri liečbe mykózy nechtov na nohách. Na dôkladne čisté nohy si nasypte trocha sódy a oblečte si čisté ponožky. Sóda môže týmto spôsobom odvádzať vlhkosť, čo pomáha pri boji s plesňami na nechtoch nôh.

 

Esenciálne oleje

Mnohé esenciálne oleje majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Sú účinným a príjemným spôsobom, ako sa zbaviť plesne na nechtoch doma.

Predtým, ako ich aplikujete na postihnuté miesto ich treba zriediť s nosným olejom (napr. olivový, kokosový). Po zriedení nalejte malé množstvo na vatový tampón a naneste priamo na necht infikovaný plesňou.

Tieto oleje môžete kvapnúť aj do nálevu, v ktorom si budete namáčať nohy.

Vždy sa uistite, že používate najčistejšie prírodné esenciálne oleje. Je dobré si pred nákupom naštudovať niečo o značke a výrobe. 

 

oreganovy esencialny olejZoznam esenciálnych olejov, ktoré pomáhajú znížiť výskyt plesní:

  • tea tree olej
  • klinčekový olej
  • levanduľový olej
  • šalviový olej
  • eukalyptový olej
  • škoricový olej
  • oregánový olej
  • jojobový olej

Niektorí ľudia môžu byť na určité esenciálne oleje alergický. Preto vám odporúčame urobiť si malý test predtým, ako esenciálny olej použijete. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám.

Kvapnite si nezriedený esenciálny olej na predlaktie a počkajte 10 minút. Ak spozorujete začervenanie pokožky, môže to byť znak alergickej reakcie. V tomto prípade by ste sa mali konkrétnemu esenciálnemu oleju vyhnúť.

 

Výťažok z olivových listov

Extrakt z olivových listov obsahuje látku oleuropeín. Táto látka je antibakteriálna a protiplesňová. To znamená, že účinne pôsobí proti plesniam na nechtoch.

Na posilnenie imunity môžete vnútorne užívať tabletky obsahujúce tento výťažok. To podporuje imunitný systém a liečbu plesní na nohách. Pred zaradením tabliet do liečby vám však odporúčame poradiť sa s lekárom.

Účinné je aj potieranie postihnutého miesta masťou vyrobenou z olivového listu.

 

Cesnak

Mykóza na nechtoch sa môže liečiť aj pomocou cesnaku, ktorý má antibakteriálne a protizápalové účinky.

Rozdrvte alebo nasekajte na drobno olúpané strúčiky cesnaku. Následne ich priložte na postihnuté miesto a nechajte 30 minút pôsobiť.

Môže vám pomôcť aj liečba zvnútra, teda pravidelné konzumovanie surového cesnaku. Ak vám vadí ostrá chuť, skúste si ho nasekať na chlieb s medom.

Pravidelná starostlivosť o nechty

Pravidelné strihanie nechtov zmierňuje tlak na nechty a pomáha roztokom preniknúť do nechtu (ak ich pri liečbe používate). Dávajte si však pozor, aby ste nechty nezastrihovali príliš. Odporúčame vám pozrieť si video o tom, ako správne nechty zastrihovať alebo sa poradiť s vašim lekárom.

Nezabudnite nožničky na nechty po každom použití dôkladne vydezinfikovať. Udržiavanie čistých, suchých a zastrihnutých nechtov má výrazný vplyv na liečbu plesní na nohách.

bavlnené ponožkyČisté ponožky a topánky

Je dôležité, aby ste si počas liečby pravidelne menili ponožky. Tým môžete obmedziť potenciálny rast ďalších plesní. Odporúčame vám nosiť bambusové ponožky, ktoré môžu znížiť výskyt baktérií a kvasiniek.

Ponožky a športovú obuv by ste mali pravidelne prať v horúcej bode. Pridajte do práčky pol šálky jedlej sódy alebo šálku octu, aby ste pomohli odstrániť baktérie z ponožiek a obuvi.

Ďalším spôsobom, ako ponožky a obuv prirodzene vydezinfikovať je sušenie na slnku.

Obuv, ktorú nemôžete prať v práčke vytierajte roztokom octu a vody alebo ju pravidelne striekajte antimykotickým sprejom.

Vždy, keď je to možné, nechajte nohy voľne dýchať a vyzujte si topánky a ponožky. Toto je obzvlášť prospešné vonku na čerstvom vzduchu.

 

Peroxid vodíka

Peroxid vodíka môže účinne odstraňovať huby na nechtoch. Pred použitím tejto metódy vám však odporúčame poradiť sa s odborníkom.

Priamo potrite infikované nechty vatovým tampónom vopred namočeným v peroxide.

Ďalším spôsobom aplikácie je aj namáčanie nôh. Zmiešajte ⅛ šálky peroxidu vodíka so štyrmi šálkami studenej vody a nechajte nohy namáčať v roztoku približne 15 minút. Potom nohy opláchnite teplou vodou a dôkladne ich osušte.

 

čierny čaj Čierny čaj

Pri liečbe plesne nechtov na nohách môže byť prospešné aj namáčanie nôh v čiernom čaji. Čierny čaj obsahuje kyselinu trieslovinovú. Táto kyselina ničí baktérie, vysušuje chodidlá a pomáha uzatvárať póry chodidiel. Vďaka tomu znižuje potenie.

Prevarte v hrnci dva litre vody a pridajte 6 čajových vrecúšok. Po vychladnutí namáčajte nohy v čaji 30 minút. Tento proces môžete opakovať denne.

 

Upravenie stravy

Tak ako pri iných chorobách, aj pri chorobe nechtov platí, že zdravá strava pomáha pri liečení. Tu je niekoľko zmien pre váš jedálniček, ktoré môžu pomôcť zlepšiť stav nechtovej mykózy.

  • Jedzte menej sladkostí a potravín s obsahom cukru,
  • nepite alkohol,
  • varte na kokosovom oleji,
  • konzumujte veľa zeleniny,
  • konzumujte veľa zázvoru a cesnaku. 

 

Akým metódam sa pri liečení plesní na nechtoch treba vyhýbať?

Niektoré domáce prostriedky odporúčané na liečenie plesní na rukách a na nohách môžu naozaj uškodiť. Preto je lepšie ich vynechať a zvoliť iné spôsoby. Toto sú niektoré z metód, ktorým sa treba vyhnúť.

Bielidlo

Jednoznačne sa vyhnite používaniu bielidla, ktoré môže spôsobiť vážne podráždenie.

Horúca voda

Ak si nohy namáčate, nikdy nepoužívajte horúcu vodu. Horúca voda môže pokožku poraniť a spôsobiť popáleniny. Zároveň to nevyrieši žiadny problém, pretože huby sú voči vysokej teplote odolné. Práve preto používajte mierne teplú alebo vlažnú vodu.

Moč

Ďalším odporúčaným domácim prostriedkom, ktorému je dobré sa vyhnúť je moč. Močovina nemá dostatočne vysokú koncentráciu látok, ktoré by boli pri liečení plesní na nechtoch účinné.

 

Ako dlho trvá mykóza nechtov?

Existuje len veľmi málo prípadov, kedy nechtová pleseň zmizne bez liečby. Zvyčajne sa pri neliečení zdravotný stav zhoršuje. V pokročilejších štádiách môžu nechty dokonca popraskať alebo sa úplne oddeliť od nechtového lôžka. V tomto štádiu by ste mohli pociťovať bolesť a chodenie by mohlo byť pre vás náročné.

manikúra na zdravých nechtoch

Pri správnej liečbe by mali byť nechty zahojené približne šesť týždňov po začatí liečby. Toto platí pri liečení plesne nechtov na rukách. Pleseň na nechtoch nôh sa môže hojiť až 12 týždňov.

Pri liečbe buďte trpezlivý a poctivo dodržujte zásady starostlivosti o nechty. Odmenou vám budú krásne a zdravé nechty, ktoré budete s radosťou ukazovať okoliu. 

Team BENEDITCUS