Alergia na slnko môže byť nepríjemnou záležitosťou. Aké sú jej prejavy a liečba?

Alergia na slnko môže byť nepríjemnou záležitosťou. Aké sú jej prejavy a liečba?>

Aké sú časté prejavy alergie na slnko?

Medzi najbežnejšie príznaky patria:

  1. Vyrážky: Na pokožke sa objavia červené škvrny, pupienky alebo pľuzgiere, ktoré môžu svrbieť.
  2. Svrbenie a pálenie: Postihnuté miesta môžu intenzívne svrbieť alebo páliť.
  3. Opuchy: Pokožka môže byť opuchnutá a citlivá na dotyk.
  4. Šupinatosť a suchosť: Postihnuté oblasti môžu byť suché a môžu sa tvoriť šupiny.
  5. Pocit tepla alebo pálenia: Na pokožke sa môže objaviť pocit nadmerného tepla alebo pálenia.
  6. Žihľavka (urtikária): V závažnejších prípadoch sa môžu objaviť veľké, vypuklé, svrbiace červené škvrny alebo pľuzgiere.

 

Kde sa alergia na slnko najčastejšie prejavuje?

Alergická reakcia na slnko sa zvyčajne prejavuje na tých častiach tela, ktoré boli vystavené slnečnému žiareniu. Medzi najčastejšie postihnuté oblasti patria tie, ktoré bývajú v lete zväčša odhalené: tvár, krk, dekolt, chrbát, ramená, ruky, predlaktia a nohy.

 

Prečo alergia na slnko vzniká?

Alergia na slnko vzniká v dôsledku abnormálnej reakcie imunitného systému na slnečné žiarenie, najmä na ultrafialové (UV) lúče. Keď UV žiarenie zasiahne pokožku, môže spôsobiť zmeny v kožných bunkách s tvorbou voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť bunky. U osôb so slnečnou alergiou imunitný systém tieto zmeny vníma ako hrozbu a spúšťa zápalovú reakciu, ktorá vedie k prejavom ako sú vyrážky, svrbenie, opuchy a pľuzgiere. Presné príčiny vzniku tejto alergie nie sú úplne známe, ale existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k jej vzniku:

  1. Genetická predispozícia: Niektorí ľudia môžu mať genetickú predispozíciu k alergii na slnko. Ak máte rodinnú anamnézu solárnej urtikárie alebo iných typov fotosenzitivity, je väčšia pravdepodobnosť, že budete mať túto reakciu aj vy.
  2. Imunitné reakcie: U ľudí s alergiou na slnko imunitný systém reaguje na zmeny spôsobené UV žiarením v kožných bunkách. Tieto zmeny môžu byť vnímané ako cudzie látky, na ktoré imunitný systém reaguje, čo vedie k zápalu a vzniku príznakov alergie.
  3. Expozícia určitým chemikáliám alebo liekom: Niektoré chemikálie v kozmetike, parfumoch, krémoch a liekoch môžu zvýšiť citlivosť pokožky na UV žiarenie. Takéto látky sa nazývajú fotosenzibilizátory a môžu vyvolať fototoxické alebo fotoalergické reakcie pri vystavení slnku. Z liekov sú to napr. niektoré antibiotiká (tetracyklíny), diuretiká, antidepresíva a lieky na akné. Rovnako aj niektoré kozmetické produkty obsahujúce retinoidy alebo kyseliny môžu zvýšiť citlivosť pokožky na UV žiarenie.
  4. Základné zdravotné stavy: Niektoré zdravotné stavy, ako sú lupus erythematosus alebo určité metabolické poruchy, môžu zvýšiť citlivosť na slnečné žiarenie a prispieť k vzniku alergie na slnko.
  5. Klimatické a environmentálne faktory: Ľudia žijúci v oblastiach s vysokou intenzitou UV žiarenia alebo tí, ktorí sú často vystavení slnku bez primeranej ochrany, môžu mať vyššiu pravdepodobnosť vzniku alergie na slnko.

 

Aká pokožka je na slnko citlivejšia?

Citlivosť pokožky na slnečné žiarenie môže závisieť od viacerých faktorov, vrátane typu pokožky, genetickej predispozície a prítomnosti určitých zdravotných stavov. Niektoré typy pokožky sú však všeobecne citlivejšie na slnečné žiarenie než iné. Tu sú hlavné faktory a typy pokožky, ktoré sú náchylnejšie na slnečné poškodenie a alergie:

  1. Svetlá pokožka: Ľudia s veľmi svetlou pokožkou (fototyp I a II podľa Fitzpatrickovej stupnice) majú menej melanínu, ktorý poskytuje prirodzenú ochranu pred UV žiarením. Táto pokožka sa ľahko spáli a je náchylnejšia na poškodenie slnkom a alergické reakcie.
  2. Pokožka s pehami a červenými vlasmi: Ľudia s pehami a červenými vlasmi často patria do kategórie fototypu I alebo II a majú vyššiu citlivosť na slnečné žiarenie.
  3. Citlivá pokožka: Niektorí ľudia majú všeobecne citlivú pokožku, ktorá môže byť náchylná na podráždenie rôznymi faktormi, vrátane slnečného žiarenia.
  4. Pokožka so základnými dermatologickými problémami: Osoby s určitými dermatologickými problémami, ako sú ekzémy, rosacea alebo psoriáza, môžu mať citlivejšiu pokožku, ktorá reaguje na slnečné žiarenie.

 

Aké typy alergie na slnko rozlišujeme?

Alergia na slnko zahŕňa rôzne typy fotosenzitívnych reakcií, ktoré sa líšia svojimi príznakmi a mechanizmom vzniku. Medzi najčastejšie typy slnečnej alergie patria:

  1. Polymorfná svetelná erupcia (PMLE)

Je to najčastejší typ alergie na slnko, viac postihuje ženy a ľudí s menej pigmentovanou pokožkou.

  • Príznaky: Svrbiace červené vyrážky, pupienky alebo pľuzgiere, ktoré sa objavujú niekoľko hodín až dní po expozícii slnečnému žiareniu.
  • Postihnuté oblasti: Časti tela vystavené slnku, ako sú ruky, krk, hrudník a nohy.
  1. Solárna urtikária

Je menej častý typ, môže však byť veľmi nepríjemný a závažný.

  • Príznaky: Červené, svrbiace vyrážky alebo pľuzgiere, ktoré sa objavia do niekoľkých minút po expozícii slnečnému žiareniu.
  • Postihnuté oblasti: Všetky časti tela vystavené slnku, vrátane tváre, krku, rúk a nôh.
  1. Fotoalergické reakcie

Sú spôsobené kombináciou UV žiarenia a chemických látok, ako sú niektoré lieky, kozmetika alebo parfumy.

  • Príznaky: Ekzémová vyrážka, ktorá sa môže šíriť aj na oblasti neexponované slnku.
  • Postihnuté oblasti: Miesta vystavené slnku, ale môže sa rozšíriť aj na iné časti tela.
  1. Fototoxické reakcie

Vyvolané UV žiarením v kombinácii s fotosenzibilizátormi, ako sú určité lieky alebo chemikálie.

  • Príznaky: Popáleniny, pľuzgiere a začervenanie podobné ťažkým slnečným popáleninám.
  • Postihnuté oblasti: Miesta priamo vystavené slnečnému žiareniu.
  1. Chronická aktinická dermatitída

Je zriedkavý prejav alergie na slnko, častejšie sa vyskytuje u starších mužov.

  • Príznaky: Pretrvávajúce svrbiace vyrážky a šupinatenie pokožky, často spojené s chronickou expozíciou UV žiareniu.
  • Postihnuté oblasti: Časti tela často vystavené slnku, ako sú tvár, krk a ruky.
  1. Aktinické prurigo (Hereditárna polymorfná svetelná erupcia)

Zriedkavý, genetický podmienený typ, často postihuje pôvodné obyvateľstvo Ameriky.

  • Príznaky: Chronické svrbiace vyrážky, ktoré sa objavujú už v detstve a zhoršujú sa počas slnečných období.
  • Postihnuté oblasti: Pokožka vystavená slnku, ale môžu byť postihnuté aj zakryté oblasti.

 

Prečo sa alergia na slnko objavuje len v určitých mesiacoch? 

Alergia na slnko sa často objavuje len v určitých mesiacoch kvôli sezónnym zmenám v intenzite a trvaní slnečného žiarenia. Hlavné dôvody, prečo sa tieto alergické reakcie prejavujú iba v určitých mesiacoch, sú:

  1. Zvyšujúca sa intenzita UV žiarenia
  • Počas jari a leta je slnko vyššie na oblohe, dopadá pod iným uhlom ako v zime a intenzita ultrafialového (UV) žiarenia je vyššia. Pokožka je preto vystavená väčšiemu množstvu UV žiarenia, čo ľahšie môže vyvolať alergickú reakciu.
  1. Dlhšia doba strávená vonku
  • Počas teplejších mesiacov ľudia trávia viac času vonku, či už pri rekreačných aktivitách, prácach na záhrade, alebo dovolenkách. To vedie k väčšej expozícii slnečnému žiareniu.
  • Obdobia dovoleniek: Leto je obdobím dovoleniek, kedy ľudia často cestujú do slnečných destinácií a trávia veľa času na pláži alebo pri iných vonkajších aktivitách.
  1. Menej ochranného oblečenia
  • Oblečenie: V teplejších mesiacoch ľudia nosia ľahšie a kratšie oblečenie, ktoré menej zakrýva pokožku, čo zvyšuje jej expozíciu slnečnému žiareniu.
  1. Zmeny v prírode a prostredí
  • Rastliny a alergény: Na jar a v lete môže byť vyšší výskyt peľu a iných vonkajších alergénov, ktoré môžu oslabiť imunitný systém a prispieť k väčšej citlivosti pokožky na UV žiarenie.
  1. Vitamín D a imunitný systém
  • Úroveň vitamínu D: V lete dochádza k zvýšenej produkcii vitamínu D vďaka slnečnému žiareniu. Niektorí ľudia však môžu byť citlivejší na zmeny hladiny vitamínu D a ich imunitný systém môže reagovať na zvýšenú expozíciu UV žiareniu.
  • Imunitná odpoveď: Sezónne zmeny môžu ovplyvniť imunitný systém a jeho reakciu na slnečné žiarenie.

Tieto faktory spolu vysvetľujú, prečo sa alergia na slnko často prejavuje len v určitom období, najmä počas jarných a letných mesiacov, keď je expozícia slnečnému žiareniu najvyššia.  

Prečo sa alergia na slnko prejavuje len v určitom prostredí?

Alergia na slnko sa môže prejavovať len v určitom prostredí z dôvodov, ktoré súvisia s intenzitou slnečného žiarenia, typom povrchu, na ktorom sa UV žiarenie odráža, a ďalšími environmentálnymi faktormi. Tu sú hlavné dôvody:

  1. Intenzita UV žiarenia
  • Geografická poloha: Miesta bližšie k rovníku dostávajú viac priameho slnečného žiarenia a vyššie úrovne UV žiarenia. Preto môže byť alergia na slnko výraznejšia v týchto oblastiach.
  • Nadmorská výška: Vysokohorské prostredia majú vyššiu intenzitu UV žiarenia, pretože je tam redšia atmosféra, ktorá menej filtruje UV lúče.
  1. Povrchový odraz UV žiarenia
  • Voda a sneh: Povrchy ako voda, piesok a sneh odrážajú UV žiarenie, čo zvyšuje celkovú expozíciu UV lúčom. Preto môžu byť príznaky slnečnej alergie výraznejšie pri mori, jazerách alebo v zasnežených oblastiach.
  • Betón a iné povrchy: Betónové povrchy môžu tiež odrážať UV žiarenie, hoci nie tak intenzívne ako voda alebo sneh.
  1. 3. Ochranné faktory
  • Stromy a budovy: V prostrediach s dostatkom stromov, ktoré poskytujú tieň, alebo v husto zastavaných mestských oblastiach, kde budovy blokujú slnečné žiarenie, je nižšia expozícia UV žiareniu. To môže znížiť pravdepodobnosť výskytu fotosenzitívnych reakcií.
  • Oblačnosť a znečistenie ovzdušia: V oblastiach s častou oblačnosťou alebo vysokým znečistením ovzdušia je intenzita UV žiarenia nižšia, čo môže znížiť riziko slnečných alergií.
  1. Sociálne a kultúrne faktory
  • Životný štýl a zvyky: V prostrediach, kde ľudia trávia viac času vonku, napríklad v prímorských oblastiach alebo počas dovoleniek, je vyššia pravdepodobnosť vzniku fotosenzitívnych reakcií kvôli zvýšenej expozícii slnku.
  • Oblečenie: V niektorých kultúrach alebo prostrediach ľudia nosia oblečenie, ktoré menej chráni pokožku pred slnečným žiarením, čo môže zvýšiť riziko alergie na slnko.
  1. Pracovné a rekreačné aktivity
  • Vonkajšie aktivity: Ľudia pracujúci alebo aktívni v prostrediach s vysokou expozíciou slnečnému žiareniu (napr. poľnohospodári, stavební robotníci) majú vyššie riziko slnečnej alergie.
  • Rekreačné činnosti: Aktivity ako plávanie, lyžovanie alebo turistika v slnečných oblastiach môžu zvýšiť expozíciu UV žiareniu a riziko fotosenzitívnych reakcií.

 

Ako na prvú pomoc pri slnečnej alergii?

Prvá pomoc pri slnečnej alergii môže zmierniť príznaky a poskytnúť úľavu pred tým, než sa dostanete k lekárovi. Tu sú jednotlivé kroky, ktoré môžete podniknúť:

  1. Vyhnite sa ďalšiemu vystaveniu slnku
  • Okamžite sa presuňte do tieňa alebo do interiéru: Obmedzte ďalšie vystavenie UV žiareniu, ktoré môže zhoršiť príznaky.
  1. Chladenie postihnutých oblastí
  • Aplikujte studené obklady: Použite studený obklad alebo navlhčený uterák na postihnuté miesta, aby ste zmiernili svrbenie a opuch.
  • Chladná sprcha alebo kúpeľ: Môže pomôcť zmierniť podráždenie a zápal.
  1. Upokojenie pokožky
  • Hydratačné krémy: Použite hypoalergénne a neparfumované hydratačné krémy na upokojenie a hydratáciu pokožky.
  • Aloe vera: Aloe vera gél má upokojujúce a hydratačné vlastnosti, ktoré môžu zmierniť svrbenie a zápal.
  1. Hydratácia
  • Dostatočný príjem tekutín: Pite dostatok vody, aby ste udržali pokožku hydratovanú a podporili jej regeneráciu.
  1. Lieky na zmiernenie príznakov

  • Antihistaminiká : Perorálne antihistaminiká (napr. cetirizín, loratadín) môžu pomôcť zmierniť svrbenie a zápal.

  1. Akupresúra

Akupresúra môže byť účinným doplnkom k tradičnej liečbe alergií na slnko. Pri akútnom ošetrení slnečnej alergie pomocou akupresúry môžu byť použité body, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky ako svrbenie, zápal, a celkové nepohodlie. Tu sú niektoré z týchto bodov a ich účinky:

1. LI-4 (He Gu)

  • Poloha: Nachádza sa na vrchole kožnej riasy medzi palcom a ukazovákom ruky.
  • Účinky: Pomáha zmierniť bolesť, znižovať zápal a podporuje celkovú imunitu. Tento bod je známy aj tým, že pomáha zmierniť svrbenie a podráždenie pokožky.

2. LU-7 (Lieque)

  • Poloha: Nachádza sa na radiálnej (palcovej) strane predlaktia, približne dva prsty od priečneho záhybu zápästia.
  • Účinky: Pomáha pri kožných problémoch a alergiách, vrátane alergie na slnko a zároveň zmierňuje stres a úzkosť.

3. LI-11 (Qu Chi)

  • Poloha: Nachádza sa na vonkajšej strane lakťa, na konci ohybu lakťa, keď je ruka ohnutá.
  • Účinky: Pomáha čistiť teplo z tela a zmierňovať zápal. Tento bod je účinný pri liečbe kožných problémov, ako sú vyrážky a alergie.

4. PC-8 (Lao Gong)

  • Poloha: Nachádza sa v strede dlane, medzi druhou a treťou dlaňovou kosťou.
  • Účinky: Pomáha čistiť teplo a ochladzovať telo, zmierňuje svrbenie a podráždenie pokožky.

 

Ako aplikovať akupresúru

  1. Nájdite správne miesto: Použite svoj prst alebo palec na jemné stlačenie bodu.
  2. Použite pevný, ale jemný tlak: Stlačte bod a udržujte tlak po dobu 1-2 minút, pričom vykonávajte krúživé pohyby alebo len držte tlak konštantný.
  3. Dýchajte hlboko: Pri aplikácii tlaku dýchajte pomaly a hlboko, čo môže pomôcť uvoľniť telo a podporiť liečbu.

 

  1. Monitorovanie príznakov
  • Ak sa príznaky zhoršujú alebo ak sa objavia závažnejšie reakcie (napríklad veľké pľuzgiere, výrazné opuchy alebo systémové príznaky ako horúčka), vyhľadajte lekársku pomoc.

Dodržiavanie týchto krokov môže pomôcť zmierniť príznaky a zabrániť zhoršeniu alergie na slnko. Pravidelné používanie ochranných opatrení môže tiež predísť budúcim epizódam.

 

Aké sú možnosti liečby alergie na slnko?

Liečba alergie na slnko sa zameriava na zmiernenie príznakov, prevenciu ďalších reakcií a zlepšenie tolerancie pokožky na slnečné žiarenie. Tu sú hlavné možnosti liečby:

 

1. Lokálna liečba

Upokojujúce krémy a gély: Výrobky obsahujúce aloe vera alebo kalamín môžu pomôcť upokojiť podráždenú pokožku.



2. Systémová liečba

  • Antihistaminiká: Perorálne antihistaminiká, ako sú cetirizín alebo loratadín, môžu pomôcť zmierniť svrbenie a zápal.

 

3. Alternatívne prístupy

    • Prírodné prostriedky: Výťažky z nechtíka alebo harmančeka majú upokojujúce účinky na podráždenú pokožku.
    • Esenciálne oleje: Niektoré esenciálne oleje majú protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým môžu zmierniť zápal a podráždenie spôsobené alergiou na slnko. Tieto oleje pôsobia upokojujúco na pokožku a zmierňujú príznaky slnečnej alergie. Medzi takéto oleje patria:

    • Levanduľový olej
    • Harmančekový olej
    • Čajovníkový olej (Tea Tree oil)

Pozor, tieto oleje je potrebné pri aplikácii na pokožku dostatočne zriediť buď neutrálnym krémom alebo nosným olejom. 

Niektoré citrusové esenciálne oleje, napr. bergamotový, limetkový, citrónový a grapefruitový, nie je vhodné aplikovať na kožu pred expozíciou slnku, pretože môžu zvyšovať citlivosť kože na slnečné žiarenie, prípadne vyvolať fotosenzitívnu reakciu.

 

4. Diagnostika a konzultácia s lekárom

  • Konzultácia s dermatológom: Ak máte podozrenie na alergiu na slnko, je dôležité konzultovať s dermatológom, ktorý môže potvrdiť diagnózu a navrhnúť individuálny liečebný plán.
  • Testovanie fotosenzitivity: Dermatológ môže vykonať testy na určenie presnej príčiny fotosenzitivity a identifikovať konkrétne spúšťače.

Tieto liečebné možnosti môžu pomôcť zmierniť príznaky a zlepšiť kvalitu života ľudí s alergiou na slnko. Správne preventívne opatrenia a spolupráca s lekárom sú kľúčové pre efektívne zvládanie tohto stavu.

 

Prevencia

  • Ochranné oblečenie: Noste dlhé rukávy, nohavice, klobúky so širokým okrajom a slnečné okuliare, aby ste minimalizovali expozíciu slnku.
  • Vyhýbanie sa slnku: Obmedzte pobyt na priamom slnku medzi 10:00 a 16:00, keď je UV žiarenie najsilnejšie.
  • Tienidlá a slnečníky: Využívajte tienidlá, slnečníky a iné prostriedky na zníženie expozície slnku.
  • Doplnky stravy: Doplnky stravy obsahujúce antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny môžu podporiť zdravie pokožky
  • Beta-karotén: Niekedy sa používa beta-karotén na zvýšenie ochrany pokožky pred UV žiarením.
  • Antioxidanty: Vitamíny C a E môžu pomôcť chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi spôsobeným UV žiarením.
  • Fototerapia: V niektorých prípadoch môže byť odporúčaná fototerapia, ktorá zahŕňa kontrolované vystavenie UV žiareniu pod dohľadom lekára, aby sa pokožka postupne adaptovala na slnečné žiarenie.