Trápi vás žihľavka? Poradíme vám, ako sa jej zbaviť

Trápi vás žihľavka? Poradíme vám, ako sa jej zbaviť>

Objavili sa vám vyrážky na tele a neviete zistiť ich príčinu? Môžeme predpokladať, že ide o kožnú chorobu nazývanú žihľavka. Je  veľmi bežná a vo väčšine prípadov je jednoduché ju liečiť, ale aj len pár hodín, ktoré s ňou musíte stráviť, je veľmi nepríjemných a dokáže pokaziť dovolenku či pekný letný deň. 

Prečítajte si, aké sú spúšťače žihľavky a ako sa jej viete veľmi rýchlo zbaviť.

 

Čo je žihľavka?

Žihľavka (urtikária) je alergická reakcia na koži na určitý podnet (alergén, dráždič). Zaraďuje sa medzi kožné choroby. Spôsobuje vyrážky na rukách, vyrážky na nohách a aj na iných častiach tela. Zvyčajne ide o alergické vyrážky, ktoré svrbia. Podľa štatistík sa s ňou aspoň raz v živote stretne asi 25% populácie.

Táto alergická reakcia na koži je veľmi častá, no zvyčajne je náročné zistiť jej príčinu. Môže ísť o alergickú reakciu na potravinu, liek alebo fyzikálny jav. Jej názov žihľavka je odvodený od názvu rastliny žihľava. Tento názov získala kvôli tomu, že príznaky sú podobné ako pri popŕhlení žihľavou.

Vyrážky na tele môžu meniť veľkosť, umiestnenie a môžu dokonca úplne zmiznúť a objaviť sa na iných miestach v priebehu niekoľkých hodín. Keďže tieto vyrážky na tele miznú rýchlo, je dobré ich zachytiť v najvyššom štádiu na fotografiu, ktorú budete môcť neskôr ukázať lekárovi.

 

Ako vzniká žihľavka?

Žihľavka sa objavuje, keď sa histamín a iné zlúčeniny uvoľňujú z buniek, ktoré sa nachádzajú v koži. Histamín spôsobuje únik tekutiny z krvných ciev, čo následne vedie k opuchu kože. Žihľavka je vo všeobecnosti časté kožné ochorenie, ktoré sa nepovažuje za nákazlivé. Červené fľaky sú síce nepríjemné kvôli svrbeniu, no žihľavka sa väčšinou vyrieši sama v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

 

Ako vyzerá žihľavka?

Najvýraznejším príznakom žihľavky sú vyrážky na tele. Vyrážky môžu byť červené, ale môžu byť aj rovnakej farby ako vaša pokožka. Sú rôznych tvarov a veľkostí. Tieto vyrážky zvyčajne svrbia a objavujú sa hromadne na postihnutej časti tela. Dokážu sa šíriť, meniť svoj tvar a dokonca aj umiestnenie na koži. Po stlačení sa môžu škvrny zmeniť na biele a niekedy môžu byť vyvýšené.

 Najčastejšie príznaky toho, že ide o žihľavku, sú:

  • vyvýšené vyrážky na akejkoľvek časti tela (vyrážky na rukách, vyrážky na nohách, vyrážky na bruchu, vyrážky na tvári)
  • vyrážky s červeným sfarbením, ružovým sfarbením alebo rovnakej farby, ako je koža
  • svrbiace vyrážky
  • hrčky na tele, ktorých veľkosť sa môže meniť
  • drobné škvrny na tele

 žihľavka 

Je žihľavka nákazlivá?

Žihľavka je najčastejšie produkovaná imunitným mechanizmom. To znamená, že nie je nákazlivá. Ak bolo príčinou vzniku žihľavky u osoby infekčné ochorenie, existuje malá šanca, že kontakt s inou osobou by mohol spôsobiť vznik žihľavky.

 

Aké druhy žihľavky poznáme?

Rozdeľujeme medzi dvomi druhmi žihľavky na základe toho, ako dlho tento kožný problém pretrváva. V tejto súvislosti hovoríme o akútnej žihľavke alebo o chronickej žihľavke.

 

Akútna žihľavka

Akútna žihľavka je bežná, najčastejšie sa vyskytujúca forma žihľavky. Netrvá dlhšie ako 6 týždňov.

Vo veľa prípadoch môže byť príčina vzniku akútnej žihľavky neznáma. Niekedy však môže byť vyvolaná infekciou alebo alergickou reakciou. Existujú aj prípady, kedy je spôsobená liekmi, ktoré ste užívali niekoľko týždňov pred jej výskytom.

Ak sa zistí, že užívanie určitých liekov spôsobuje žihľavku, ich užívanie je potrebné zastaviť. Väčšinou žihľavka zmizne niekoľko dní po vysadení liekov. Ak však aj napriek vysadeniu liekov nezmizne, je to znak toho, že liek nebol príčinou vzniku žihľavky.

 

Chronická žihľavka

Chronická žihľavka  pretrváva dlhšie ako 6 týždňov a vyskytuje sa zriedkavo.

Tento stav je ťažké hodnotiť a testovanie alergie alebo iné laboratórne testy nemusia byť vždy užitočné.

Aby lekár mohol vyhodnotiť tento stav je potrebné, aby pacient poskytol informácie týkajúce sa všetkých jeho zdravotných problémov a taktiež informácie o osobných a stravovacích návykoch. Môže sa stať, že lekár po zhodnotení zdravotného stavu  pacienta odporučí pacientovi obmedziť konkrétne lieky, potraviny alebo iné potenciálne alergény.

 

 

Aké sú príčiny vzniku žihľavky?

Výskumníci identifikovali mnoho faktorov, ktoré môžu spôsobovať žihľavku. Vyrážky na tele sa môžu objaviť napríklad po užití určitých liekov alebo konzumovaní určitého jedla. U niektorých ľudí môže byť príčina vzniku žihľavky len to, že sa dotknú povrchu, na ktorý koža reaguje nepriaznivo.

Tu je niekoľko príčin vzniku žihľavky:

 

Alergény

Žihľavka môže byť spôsobená reakciou tela na alergén. Telo pri alergickej reakcií uvoľňuje histamín a to má za následok, že sa z krvných ciev uvoľňuje tekutina. Táto tekutina sa hromadí v krvi a spôsobuje vyrážky na tele. Niekedy môže dokonca vytvoriť hrbolčeky.

Alergická reakcia na koži sa objavuje, ak sa človek dotkne niečoho alebo skonzumuje niečo, na čo je alergický. Tento typ žihľavky sa nazýva kontaktná žihľavka.

Ak sa žihľavka objaví v dôsledku alergickej reakcie, príčinou môžu byť:

  • lieky (antibiotiká, protizápalové lieky, aspirín, lieky na vysoký krvný tlak)
  • latex
  • morské plody, ryby (losos, tuniak, sardinky)
  • kiwi, banán, mango, gaštany, orechy
  • niektoré rastliny (napríklad brečtan, žihľava)
  • umelé látky v potravinách (konzervanty, farbivá)

  

Fyzikálne spúšťače

Okrem alergénu môže žihľavku spôsobiť aj iný fyzikálny faktor.

Zoznam niektorých fyzikálnych spúšťačov žihľavky:

  • vystavenie slnečnému žiareniu
  • tlak (napríklad od príliš utiahnutého pásu v aute)
  • trenie kože, škrabanie kože
  • vysoká telesná teplota v dôsledku cvičenia, stresu alebo horúcej sprchy
  • UV žiarenie v soláriu
  • adrenalín uvoľnený počas cvičenia

 

Žihľavka vyvolaná chladom (alergia na chlad)

Tento typ žihľavky je spôsobený, keď je koža vystavená chladným, vlhkým a veterným podmienkam. Prejavuje sa väčšinou 9 až 19 hodín po vystavení chladu a vyrážky sa môžu objaviť kdekoľvek na tele. Najčastejšou príčinou závažnej žihľavky vyvolanej chladom je plávanie v studenej vode. Deje sa to preto, že plávanie vo vode s nízkou teplotou môže spôsobiť rýchle uvoľňovanie histamínu.

 

TIP PRE VÁS: Ak máte podozrenie na tento typ žihľavky, môžete si urobiť malý test. Stačí ak priložíte kocku ľadu na predlaktie a necháte ju priloženú 5 minút. Ak bola príčinou vzniku žihľavky studená voda alebo chlad, mala by sa na vašom predlaktí objaviť vyrážka.

 

Zdravotné spúšťače žihľavky

Žihľavku môžu spúšťať aj niektoré zdravotné stavy. Tu je zopár príkladov:

  • vírusové infekcie (prechladnutie, chrípka, hepatitída typu B)
  • bakteriálne infekcie (angína, črevné parazity, infekcia močových ciest)
  • autoimunitné ochorenia
  • iné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal ciev

Zoznam príčin, ktoré vyvolávajú žihľavku najčastejšie:

  • arašidy, orechy, vajcia, morské plody, jahody
  • lieky (antibiotiká, aspirín, ibuprofén)
  • fyzické podnety (teplo, chlad, tlak, slnko)
  • bodnutie alebo uhryznutie hmyzom
  • bakteriálne infekcie
  • vírusové infekcie
  • niektoré rastliny
  • kožné alergie na určité materiály (nikel, zlato, striebro)
  • črevné parazity
  • alergie (na prach, na peľ, na zvieraciu srsť)
  • nadmerná fyzická námaha

 

Kedy by ste mali navštíviť lekára?

Odporúčame vám vyhľadať lekára v prípade, že príznaky pretrvávajú dlhšie ako 5 dní alebo sa časom zhoršujú. Ak sú vyrážky po tele bolestivé a príznaky ovplyvňujú váš každodenný život, jednoznačne návštevu lekára neodkladajte. Mohlo by to priniesť zbytočný stres a tým by sa zhoršil váš imunitný systém. To by mohlo viesť aj k zhoršeniu žihľavky. Ak spozorujete opuch jazyka, hrdla alebo úst okamžite volajte lekársku pohotovosť.

 

Ako liečiť žihľavku?

Primárne liečba žihľavky spočíva v zabránení vzniku nových vyrážok. To docielime len vtedy, keď zistíme príčinu, ktorá žihľavku vyvolala. Následne zmierňujeme vzniknuté vyrážky na koži a svrbenie.  To, aké metódy budú použité závisí od závažnosti žihľavky, ľahký stupeň zvládnete aj doma, pokiaľ by žihľavka trvala dlhší čas, alebo by bola neznesiteľná, poraďte sa o liečbe a ďaľšom postupe s lekárom.

 

Antihistaminiká

Antihistaminiká sú dostupné na predpis alebo voľne predajné. Fungujú tak, že blokujú uvoľňovanie histamínu (chemická látka v koži), ktorý spôsobuje príznaky alergie. Antihistaminiká sú pri liečení žihľavky účinné a nemajú veľa vedľajších účinkov. Odporúčame vám sa pred zaradením antihistaminík do liečby poradiť s vašim lekárom. Ak nechcete užívať kortikoidy alebo preferujete prírodnú liečbu, bez vedľajších účinkov, siahnite po bylinkových kvapkách Alergia, ktoré pôsobia ako prírodné antihistaminikum (nejedná sa o homeopatiu).

 

žihlavkaUpokojujúci krém proti svrbeniu

Upokojujúci krém sa môže používať v kombinácií s liečbou antihistaminikami alebo inými liekmi. Zvyčajne obsahuje mentol a poskytne vám dočasnú úľavu od bolesti a nepríjemného svrbenia. Opäť, ak preferujete prírodné prostriedky, dávame do vašej pozornosti zmes esenciálnych olejov, ktorá okamžite tlmí svrbenie a opuch na pokožke pri každom type žihľavky, pri alergii na slnko a aj pri bodnutí hmyzom. Zároveň v rozriedeneom stave slúži ako 100% BIO repelent, a stáva sa tak nepostrádateľným pomocníkom pri dovolenkách či každom letnom pobyte v prírode. Obsiahnutý mätový olej, levanduľový olej, kadidlovníkový olej a nimbový olej zaručujú príjemnú, sviežu vôňu. 

Svetelná terapia

Svetelná terapia, nazývaná aj fototerapia, je zvyčajne použitá v prípade, že antihistaminiká nezaberajú. Je potrebné ju absolvovať niekoľkokrát týždenne na klinike u dermatológa alebo iného lekára.

 

Kúpeľ s ovsenými vločkami

Pridajte do kúpeľa šálku nevarených ovsených vločiek . Zmiešajte vločky s vodou a opatrne si ľahnite do vanie. Môže to zmierniť svrbenie a bolesť. Dávajte si však pozor, aby voda nebola horúca, mohlo by totiž pokožku ešte viac podráždiť.

 

aloe veraAloe vera

Skúste postihnuté miesto potrieť čerstvým gélom z aloe vera, prípadne krémom, ktorý túto rastlinu obsahuje. Aloe vera je zdrojom vitamínu E, ktorý pokožka potrebuje, aby bola zdravá. Môže zmierniť svrbenie a urýchliť miznutie červených vyrážok.

 

Doplnky stravy na posilnenie imunity

Niektoré výskumy naznačujú, že pri liečbe žihľavky môžu pomôcť doplnky. Medzi ne patrí vitamín B-12, C, D a rybí olej. Doplnky stravy fungujú tak, že posilňujú imunitu, ktorá pomáha telu prekonať chorobu. Tieto možnosti však vyžadujú viac štúdií a preto by ste sa mali poradiť s vašim lekárom.

 

Zmeny v návykoch

Ak ste zistili príčinu vzniku žihľavky, je omnoho jednoduchšie jej predísť. V niektorých prípadoch môže byť spúšťač zrejmý, no niekedy je ťažké nájsť príčinu.

Začnite si viesť potravinový denník, aby ste zistili, ako konkrétne potraviny ovplyvňujú vznik červených škvŕn. Toto vám pomôže rýchlejšie zistiť príčinu. Môžete si zaznamenávať aj iné podnety. Napríklad to, aký parfum ste použili a či ste strávili veľa času na slnku alebo v chlade. Takto sa vám možno podarí žihľavku odstrániť aj bez liekov.

 

Studený obklad

Ak chcete použiť túto techniku, potrebujete si byť istý, že príčinou vzniku vašej žihľavky nie je chlad.

Namočte uterák do studenej vody, priložte ho na postihnuté miesto a jemne pritlačte. Malo by to pomôcť zmierniť svrbenie vyrážok. V lete môžete skúsiť aj studený kúpeľ.

 

Nedráždite vyrážky

Je dôležité, aby ste sa vyhli kontaktu s chemickými a dráždivými látkami. Ak máte na tele vyrážky, snažte sa nosiť voľné oblečenie vyrobené z organického materiálu. Taktiež by ste mali prestať používať niektoré dezodoranty, mydlá a krémy. Prejdite na čistú, prírodnú kozmetiku. V žiadnom prípade si vyrážky nerozškrabávajte.

 

kokosový olejKokosový olej

Kokosový olej je účinný prírodný zvlhčovač pokožky. Dokáže vašu pokožku upokojiť a utíši svrbenie vyrážok. Aplikujte malé množstvo kokosového oleja priamo na vyrážku a rozotrite. Pred aplikáciou si dôkladne umyte ruky a používajte iba panenský kokosový olej.

 

Kurkuma

Tento žltý zázrak máte pravdepodobne v kuchyni aj vy. Kurkuma je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami, ktoré pomáhajú pri liečbe žihľavky. Urobte si z nej pastu tým, že pridáte do kurkumy trochu vody. Pastu aplikujte čistými rukami na vyrážku. Pri aplikácií buďte opatrní, kurkuma je veľmi silné farbivo a mohla by zafarbiť váš nábytok alebo oblečenie. 

 

Predtým, ako si zvolíte konkrétnu liečbu vám odporúčame poradiť sa s lekárom. Niekedy môže byť žihľavka závažnejším ochorením a netreba ju podceňovať.

Ak je príčina vzniku vašej žihľavky známa, najlepšie je vyhýbať sa jej spúšťačom:

  • nejedzte potraviny, ktoré vám žihľavku spôsobujú
  • vyhnite sa dráždivým mydlám, dezodorantom a krémom
  • pri pobyte na slnku sa správajte zodpovedne, noste ochranný odev a natrite si pokožku kvalitným opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom
  • prestaňte užívať lieky, ktoré vám spôsobujú žihľavku
  • vyhýbajte sa sprchovaniu v horúcej vode
  • ak je príčinou vzniku žihľavky chlad, začnite nosiť teplejšie oblečenie a vyhýbajte sa studenej vode

 

Ako sa stravovať pri výskyte žihľavky?

Hovorí sa, že všetky choroby začínajú v črevách. Ak sa vám teda objavili svrbiace vyrážky na tele, červené vyrážky na rukách alebo iné príznaky žihľavky, môžete skúsiť vylúčiť určité potraviny. Medzi ne patria produkty, ktoré majú vysoký obsah histamínu. Histamín môže toto kožné ochorenie vyvolávať a zhoršovať ho.

Potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktorým je dobré sa vyhýbať:

  • ryby (sardinky, losos, tuniak)
  • alkohol (najmä čerstvé víno)
  • nakladané a konzervované potraviny
  • fermentované potraviny
  • zrelé syry (niva, parmezán)
  • mäkkýše
  • ocot
  • strukoviny
  • potraviny s umelými farbivami a konzervačnými látkami

Potraviny, ktoré môžu uvoľňovať histamín:

  • paradajky
  • čokoláda
  • citrusové plody
  • orechy

Skúste tieto potraviny mierne obmedziť alebo úplne vylúčiť. Veďte si denník o tom, ako vaše telo reaguje po vyradení konkrétnej potraviny.

 

Kedy žihľavka zmizne?

Svrbenie, opuch a začervenanie môže trvať niekoľko hodín až niekoľko týždňov alebo mesiacov. Zvyčajne zmizne bez použitia liekov. Jej trvanie závisí aj od toho, aký typ žihľavky máte. Chronická žihľavka trvá dlhšie ako tá bežná. Zvyčajne zmizne po nanesení upokojujäceho krému či oleja n apostihnuté miesto, po nasadení liečby antihistaminikami a rýchlej po odstránení príčiny. Môže sa však opakovane vrátiť, preto je prevencia v tomto prípade tým najlepším možným riešením.

Team BENEDICTUS