Senná nádcha-viete ako zmierniť príznaky aj bez liekov?

Senná nádcha-viete ako zmierniť príznaky aj bez liekov?>

Senná nádcha patrí medzi alergie, ktoré sú civilizačným ochorením s nepríjemnými symptómami, ako kýchanie, upchatý nos, svrbenie či slzenie očí.

Prežívate s príchodom jari zmiešané pocity, pretože sa na jednej strane tešíte na slnečné dni, no na druhej strane sa desíte alergickej nádchy, ktorá je reakciou vášho tela na drobučké peľové zrnká prvých kvitnúcich drevín? Alebo sa zníži kvalita vášho života neskôr, v období neskorej jari, keď kvitnú trávy a obilniny? Odtrpíte si to až koncom leta a začiatkom jesene pri dýchaní vzduchu presýteného bylinným peľom a spórami plesní? Je u vás senná nádcha celoročnou záležitosťou?

Vedzte, že alergická rinitída nemusí byť súčasťou vášho života v takej intenzite, ako ju prežívate aktuálne. Pokosená tráva, stromy a kvety nemusia ubližovať. Stačí sa rozhodnúť a urobiť niekoľko pozitívnych zmien vo svojom životnom štýle a vnútornom prežívaní.

Skôr, ako vám prezradíme, čo je dobré na alergickú nádchu, pozrite sa spolu s nami na toto ochorenie trochu detailnejšie.

 

V zdravom tele zdravý nos

Možno sa zvyknete popri smrkaní a utieraní sĺz do vreckovky utešovať tým, že existujú horšie diagnózy ako alergická nádcha. To je síce pravda, ale nos plní v ľudskom tele viacero nezastupiteľných funkcií, napríklad zvlhčuje a zohrieva vzduch, a je dôležitou súčasťou imunitného systému. Spoľahlivo fungovať môže iba vtedy, keď je priechodný. 

alergiaKeďže medzi prejavy alergickej nádchy patria upchatý nos a výtok z neho, nadmerná tvorba hlienu a kýchanie, orgán čuchu v tomto prípade nemôže naplno plniť svoje úlohy. Ak sa k tomu pridajú ďalšie symptómy, ako svrbenie a slzenie očí, škriabanie v hrdle, znížená koncentrácia, výkyvy nálad, podráždenosť a vyčerpanie v dôsledku nekvalitného spánku, alergická rinitída poriadne znepríjemní každodenné fungovanie aj najväčším flegmatikom. Vtedy môže byť dobrým pomocníkom aj konvička na preplach nosa, pomocou ktorej odstránite z nosa prach a peľ, ktorý sliznice dráždi..

Je potrebné uvedomiť si aj to, že senná nádcha je, samozrejme, upozornením na prítomnosť zápalu vo vašom tele. Organizmus neprimerane reaguje na alergény, v tomto prípade na peľ rastlín, čo sa prejavuje zápalovými reakciami na slizniciach a koži. Ak sa senná nádcha dlhodobo nerieši, môže viesť k závažnejším ťažkostiam, napríklad k astme.

 

Z pohľadu západnej medicíny je alergická nádcha neadekvátnou reakciou vášho organizmu na peľ.

 

Príčiny alergickej rinitídy z pohľadu západnej a čínskej medicíny

Pri pátraní po odpovedi na otázku, ako sa zbaviť alergickej nádchy, je potrebné poznať príčiny jej vzniku.

Už viete, že z pohľadu západnej medicíny je alergická nádcha neadekvátnou reakciou vášho organizmu na peľ. To znamená, že organizmus alergika vyhodnotí peľ ako nebezpečnú látku, v dôsledku čoho spustí obranné reakcie. Počas nich sa uvoľňuje histamín súvisiaci s prejavmi alergickej nádchy.

Viete, čím sa dá regulovať uvoľňovanie histamínu? Posilňovaním obranyschopnosti.

Silný imunitný systém je v tomto smere kľúčový. Za jeho oslabenie môžu nezdravý životný štýl, vrátane nadmerného stresu a nedostatku spánku. Možno vám neunikla informácia, že v priebehu 20. storočia sa výskyt alergickej nádchy zvýšil až 10-násobne! Žeby náhoda? Určite nie.

Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny je alergia dôsledkom oslabenia pľúc, obličiek a sleziny, resp. trávenia a prítomnosti alergénu, v tomto prípade peľu.

 

 

MUDr.Gustav KalauzMUDr.Gustáv Kalauz o alergii hovorí:

"Alergická nádcha môže byť sezónna alebo celoročná. Pri sezónnej alergii hovoríme o alergii na peľ rastlín, kvitnúcich v určitom období v roku, pričom zhoršenie nastáva pri slnečnom počasí, naopak, ak je zhoršenie pri daždivom počasí, tu s ajedná o alergiu na plesne. 

Pri celoročnej alergii hovoríme pri alergii na domáci prach, resp. roztoče. Tieto sa nachádzajú v domácom prachu, ktorý obsahuje mikroskopické šupiny ľudskej kože, ktorými sa roztoče živia. 

Okrem týchto najbežnejších alergií sa vyskytujú aj alergie na perie vo vankúši alebo v perine, alergia na múku (roztoče), mačky, psy, morčatá a pod.

    Všetky tieto alergie sú často len nadstavbou tzv. primárnych alebo chronických potravinových intolerancií/alergií. Tieto sú tiež na imunitnom podklade, ale na rozdiel od peľových alergií, sprostredkovaných IgE a alergie včasného typu, teda reakcia nastáva do niekoľkých mínút, potravinové intolerancie sú sprostredkované IgG a sú neskorého typu, reakcia je oneskorená, môže nastať na druhý alebo tretí deň. A môže to byť napr. ekzém alebo dráždenie na kašeľ.

    Čo je dôležité si zapamätať? Svoju alergiu môžete výrazne zmierniť tak, že zo svojho jedálnička odstránite potravinový alergén-najčastejšie lepok, mlieko alebo vajíčka. Urobte si doma rýchly test, podľa ktorého zistíte s ktorou potravinou má Vaše telo problém. Zmerajte si tep a následne skonzumujte biele pečivo/pohár mlieka/vajíčko (vždy len jedno z uvedeného) a zmerajte si tep po 10 minútach od konzumácie. Ak je tep zvýšený o viac ako 10 úderov za minútu, pôvodcu svojich problémov máte odhaleného. Následne ho vylúčte zo stravy a pozorujte zlepšenie nielen v prejavoch alergie, ale aj v rôznych iných psychických či fyzických oblastiach vášho zdravia."

     

    Alergia a psychosomatika

    Zaujímavé je vysvetlenie vzniku alergickej nádchy z pohľadu psychosomatiky. Príčinou alergie ako takej, býva potlačený hnev. Možno dlhodobo pociťujete, že vám všetko prerastá cez hlavu, máte plné zuby partnera či práce, vnímate neuveriteľný tlak na svoju osobu zo všetkých strán. Alergia stelesňuje agresiu voči niekomu alebo niečomu.

    Ak sa jej chcete skutočne zbaviť, samotné kvapky do nosa na alergiu problém skutočne nevyriešia. Je potrebné pátrať vo svojom vnútri, čo ste prežívali v období, keď u vás alergia prepukla a snažiť sa na tom zapracovať – naučiť sa mať rád, pomaly a postupne budovať sebalásku, nastaviť si hranice, ak je to potrebné urobiť zmenu alebo, keď sa vec či situácia zmeniť nedajú, prijať ich.

     

    Alergická nádcha: aká je liečba?

    Ak pôjdete s alergiou k lekárovi, s najväčšou pravdepodobnosťou vám predpíše antihistaminiká alebo kortikosteroidy. Využíva sa aj imunoterapia alergénovými vakcínami. Zrejme dostanete odporúčania, ktoré máte už navždy zapracovať do svojho života-  ako napríklad používať čističky vzduchu v interiéri, na okná inštalovať protipeľovú sieť, vyhnúť sa prechádzkam v čase obeda, keď je peľu v ovzduší najviac a podobne.

    Liečba by však nemala byť len o užívaní liekov predpísaných alergológom a dodržiavaní "protipeľových” zásad. Treba sa na ňu pozrieť komplexne. Je nevyhnutné urobiť zmeny v životnom štýle a podporiť uzdravenie sa prírodnými prostriedkami.

     

    Zdravý životný štýl pomáha

    Či chcete, alebo nie, ak sa túžite skutočne vyliečiť z akejkoľvek choroby, je nevyhnutné vystúpiť zo zóny komfortu a zmeniť zaužívaný spôsob života – dbať na zdravú, pestrú a vyváženú stravu, dodržiavať kvalitný pitný režim, hýbať sa, dostatočne dlho spať, naučiť sa zvládať stres a pozitívne myslieť.

    Dôležitú úlohu v tomto smere zohráva strava. Ak neviete, kde začať, naordinujte si protizápalovú diétu. Pokúste sa obmedziť potraviny spôsobujúce zápal, ako rafinované sacharidy v podobe bieleho pečiva, fast food, sladké limonády a ochutené minerálne vody, červené a spracované mäso (konzervy, salámy, špekačky…), margaríny a rafinované oleje, špeciálne repkový olej, ktorý podporuje zápal. Naopak, je vhodné jesť čo najviac protizápalových potravín, medzi ktoré sa zaraďujú základné, resp. minimálne priemyselne spracované potraviny bez pridaného cukru. Ide o zeleninu, ovocie, celé zrná, strukoviny, za studena lisované oleje, orechy či semená.

    Štúdie preukázali, že užívanie probiotík v tehotenstve znižuje riziko vzniku alergie u potomka.

    Ak vás trápi alergia, v tomto prípade alergická rinitída, nevynechávajte v jedálničku cesnak, citrusové ovocie, zelenú listovú zeleninu a probiotické potraviny (kefír, kimči, kyslá kapusta, kombuča…). Existujú výskumy potvrdzujúce, že užívanie probiotík v tehotenstve znižuje riziko vzniku alergie u potomka. Ešte zaujímavejšie sú výsledky štúdie, podľa ktorej môžu byť prospešné baktérie účinnou liečbou sezónnej rinitídy.

    Proti zápalu v tele môžete bojovať aj dostatočným prísunom vlákniny z potravín – odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 25 – 30 g denne. Prebiotiká, okrem iného, totiž slúžia ako potrava pre probiotiká.

     

    protizapalove potraviny

     

    Protizápalovými vlastnosťami disponujú aj omega-3 tuky, polyfenoly a nenasýtené tuky z orechov, semien a olejov. Dôležité je mať primeranú úroveň vitamínu D v organizme. Neviete, ako na tom ste? Dajte si ju vyšetriť u všeobecného lekára odobratím krvi.

    Keďže pri alergiách zohráva kľúčovú úlohu oxidačný stres, dôležitý je vitamín C, silný antioxidant s protizápalovými účinkami. Podľa štúdie 2 g vitamínu C denne pôsobia v tele ako antihistaminikum. Céčko sa nachádza v ovocí a zelenine, ako napríklad jahody, kivi, kyslá kapusta, červená paprika, citrusy, paradajky, brokolica, pažítka či červený melón. Nezabúdajte, že denne by ste si mali dopriať 500 g zeleniny a ovocia, niektoré zdroje uvádzajú až 700 g, aby ste dokázali pokryť potreby svojho organizmu na dôležité látky.

    Samozrejme, dôležité je dodržiavať pitný režim, aspoň 30 minút denne sa hýbať, spať 7 až 8 hodín, osvojiť si techniky na zvládanie stresu, ako napríklad hlboké dýchanie, cvičenie jogy či meditáciu.

    Pozitívne myslenie vo vašom živote naštartujú, napríklad rituál vďačnosti, pozitívne afirmácie alebo vizualizácia.

     

    Esenciálne oleje a alergia

    Alergická nádcha sa dá zmierniť aj použitím niektorých esenciálnych olejov. Užitočná v tomto smere môže byť mäta pieporná. Má schopnosť zmierniť bolesť hlavy v dôsledku upchatých dutín a uľahčiť dýchanie. Navyše eliminuje úzkosť i únavu, ktoré často sužujú práve alergikov. Podľa štúdie má liečba mätovým olejom protizápalové vlastnosti a znižuje symptómy chronických ochorení, vrátane sezónnej nádchy. 

    citronovy olejĎalším pomocníkom z prírody je kadidlový esenciálny olej vyznačujúci sa významnými protizápalovými vlastnosťami.

    Eukalyptový olej pomáha pri infekciách horných dýchacích ciest a spája sa aj s elimináciou príznakov sennej nádchy. Je dobrý takmer na všetky ťažkosti týkajúce sa pľúc a dýchania, pretože “otvára” pľúca a dutiny, čím podporuje krvný obeh a znižuje prejavy alergií. Podľa štúdie vyvoláva pocit chladu v nose, čo je užitočné pri zlepšení dýchania. Azda najvzácnejšou zložkou v tomto oleji je citronellol s protizápalovými a analgetickými vlastnosťami.

    Ak si kladiete otázku, ako sa zbaviť alergickej nádchy prostredníctvom esenciálnych olejov, pokladom v tomto smere je citrónový esenciálny olej. Podľa štúdie nosový sprej s extraktom z citróna a esenciálnych olejov pomáha pri liečbe sezónnej a celoročnej alergickej nádchy. Citrónová silica pôsobí v dýchacom systéme protizápalovo, podporuje činnosť imunitného systému a je antibakteriálna.

    Levanduľový esenciálny olej je prírodným antihistaminikom, upokojuje, znižuje podráždenie a uvoľňuje dýchanie. Keďže medzi príznaky alergickej nádchy patria aj úzkosť a znížená kvalita spánku, levanduľa je výbornou voľbou. Potvrdzujú to aj vedecké štúdie.

    Medzi esenciálnymi olejmi proti sennej nádche nesmie chýbať tea tree oil, teda čajovníkový olej. Disponuje antivírusovými, antibakteriálnymi a protiplesňovými vlastnosťami. Takisto patrí medzi prírodné prostriedky znižujúce zápal. Ak hľadáte bojovníka proti alergii a prostriedok na budovanie imunity, tea tree oil je dobrou voľbou.

     

    Ako používať esenciálne oleje pri alergickej rinitíde?

    Vhodné je skombinovať viacero esenciálnych olejov a využiť ich vzájomný synergický účinok. Pri kombinovaní olejov sa spoľahnite na odborníkov, ktorý dokážu vzájomne zladiť oleje tak, aby ste z nich mali najvyšší možný účinok už pri nízkej dávke. Ak siahnete po slovenských produktoch od firmy BENEDICTUS neurobíte žiadnu chybu. Prírodné kvapky ALERGIA, ktoré sú zmesou esenciálnych olejov z rastlín z ekologického poľnohospodárstva. Kvapky obsahujú citrónový, levanduľový, čajovníkový olej a olej z citrónovej trávy a užívajú sa vnútorne. Užívanie je veľmi jednoduché. 2 až 3 kvapky dáte na lyžičku vody 3 razy denne a zapijete pohárom vody alebo čaju.používanie esenciálnych olejov

    Ak máte k dispozícii niektorý z uvedených esenciálnych olejov, každý z nich je možné použiť aj samostatne. Stačí nakvapkať niekoľko kvapiek do misky s horúcou vodou a vdychovať výpary.

    Ďalšou možnosťou je dať niekoľko kvapiek silice na papierovú vreckovku a niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnuť prekrásnej rastlinnej vône. Uvoľnenie príde takmer okamžite. 

    Kvalitnými esenciálnymi olejmi zmiešanými so základovým olejom, ako napríklad mandľovým, si môžete urobiť masáž. Tak sa silice dostanú do krvného obehu a budú vám nápomocné pri zmierňovaní symptómov alergickej nádchy.

    Citrónový a čajovníkový olej sú vhodné na dezinfekciu domova, pretože odstránia spúšťače alergie a vyčistia vzduch – zmiešajte 40 kvapiek citrónového a 20 kvapiek čajovníkového oleja s 500 ml vody vo fľaši s rozprašovačom. Môžete pridať aj trochu bieleho octu.

     

     

    Kvercetín (Quercetin) na voľné radikály

    Už sme vám spomenuli, že v rámci zdravej, pestrej a vyváženej stravy zohrávajú pri riešení ťažkostí so sennou nádchou významnú rolu polyfenoly. Polyfenoly sú skupinou antioxidantov bojujúcou proti škodlivým voľnými radikálom, ktoré spôsobujú zápaly a vznik ochorení. Prirodzene sa nachádzajú v potravinách, ako napríklad brokolica, karfiol, cibuľa, zelený čaj či citrusy.

    brokolicaZdá sa, že kvapky do nosa na alergiu, nemusia byť jediným prostriedkom proti alergickej nádche. Zaujímavými účinkami disponuje polyfenolový antioxidant kvercetín. Jeho úloha spočíva v stabilizácii uvoľňovania histamínu, čím dochádza k prirodzenej kontrole symptómov alergií. Aj štúdie hovoria o tom, že kvercetín má antialergické funkcie.

    Hoci sa kvercetín nachádza v potravinách, pri sennej nádche je minimálne na zváženie siahnuť po doplnku výživy a užívať ho dlhodobo, resp. niekoľko týždňov pred začiatkom jari.

    Ak užívate lieky na lekársky predpis, konzultujte suplementovanie kvercetínu s ošetrujúcim lekárom, nakoľko môže interagovať s niektorými liekmi na lekársky predpis.

     

      

    Histamín reguluje aj pŕhľava dvojdomá 

    Žihľavu zrejme väčšina z vás pozná ako prostriedok podporujúci detoxikáciu organizmu, zdroj železa a diuretikum. Avšak podľa výskumu táto bežne sa vyskytujúca liečivá rastlina má schopnosť prirodzene regulovať histamín v tele. Protizápalové pôsobenie je pri tejto bylinke samozrejmosťou.

    Aj v tomto prípade je vhodné dopriať si žihľavovú kúru ešte pred začiatkom jari. Nemala by presiahnuť dva, maximálne tri týždne. Potom je nutná prestávka a po nej možno kúru opakovať. Vo forme výživového doplnku sa odporúča 300 až 500 mg extraktu žihľavy denne.

     

    lopúchový listDeväťsil lekársky na astmu

    Deväťsil lekársky (lopúch) je liečivá rastlina známa predovšetkým v tradičnej medicíne ako pomocníčka pri bronchitíde, zahlienení a astme. Zoženiete ju aj vo forme extraktov a tinktúr.

    Jej účinky si na mušku zobrali aj vedci. Obzvlášť sľubne znejú výsledky jednej z mnohých štúdií. Odborníci zistili, že deväťsil lekársky je rovnako účinný ako niektoré lieky na alergickú rinitídu. Aj podľa NCCIH môže rastlina pôsobiť ako antihistaminikum. Podľa prehľadu 16 randomizovaných kontrolovaných štúdií, ktoré testovali 10 rastlinných produktov, je deväťsil lepší na zmiernenie symptómov alergickej nádchy ako placebo alebo rovnako účinný ako antihistaminiká.

     

    Spirulina zmierňuje rinitídu

    Okrem vyššie uvedených pokladov z prírody stojí ešte za zmienku spirulina, nabitá výživnými látkami. Má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, môže stabilizovať hladinu cholesterolu v krvi, disponuje protirakovinovými účinkami, znižuje krvný tlak a môže eliminovať príznaky alergickej rinitídy. Spirulina je obľúbená v rámci alternatívnej liečby alergickej nádchy. Zdá sa, že podľa štúdie môže byť úspešná. Podľa ďalšej 2 g spiruliny denne zmiernili výtok z nosa, kýchanie, upchatý nos a svrbenie. Prečo to nevyskúšať? 

    Ako začať? Hlavné je urobiť aspoň niečo

    Túžite po tom, aby vám senná nádcha nezasahovala do života v takej miere, ako v tomto období? Neviete, čo urobiť ako prvé? Máme pre vás dobrú správu – prvý krok ste už urobili tým, že ste si prečítali informácie, ktoré sme pre vás s láskou pripravili. Je len na vás, čo bude nasledovať ďalej.

    Úpravou životného štýlu skvalitníte svoj život po všetkých stránkach. Esenciálne oleje sa vyznačujú pestrým spektrom účinkov a neslúžia len na zmiernenie symptómov alergie. Kvercetín i spirulina váš organizmus posilnia. Pŕhľava je výborná aj na prečistenie organizmu. Čokoľvek si zvolíte, nič nepokazíte. Práve naopak.

    Prajeme vám veľa pozitívnej energie a čo najmenej použitých hygienických vreckoviek :).

    Váš team BENEDICTUS