Rozmarín lekársky ( Rosmarinus officinalis L )

mata 287 x 192 logo (5)

 

Charakteristika

 

  • Rozmarín lekársky
  • Rosmarinus officinalis L.
  • Hluchavkovité-Lamiceae

 

Rozmarín lekársky je trvácny, vždyzelený poloker s drevnatými byľami, ktorý dosahuje dĺžku  30 až 90 centimetrov. Stonka Rozmarínu je priama, vystúpava a bohato olistená. Výhonky rozmarínu sú rozkonárené a majú protistojné, kožovité, čiarkovité celistvookrajové listy. Listy  sú na rubnej strane bieleplstnaté, na lícnej strane tmavozelené. Listy bývajú dlhé až 35 milimetrov a ich šírka je približne 3 milimetre. Listy rozmarínu pripomínajú ihličie a po ich rozmliaždení intenzívne voňajú.

Kvety Rozmarínu rastú v riedkych súkvetiach a tie sú usporiadané v malokvetých papraslenoch. Sú pyskovité a vyrastajú z pazúch listov. Ich sfarbenie môže byť biele, alebo modrofialové. Rozmarín kvitne v mesiacoch apríl, máj a jún.

Plodom rozmarínu sú tvrdky, hnedé, vajcovitého tvaru.

 

Dizajn bez názvu (16)

 

Zber a výskyt

 

Predmetom zberu Rozmarínu lekárskeho sú listynedrevnaté výhonky v období kvitnutia. Ideálne je zbierať Rozmarín krátko po rozpuku, keď sú listy ešte zelenémäkké. Rozmarín zdŕhame z konárikov a premiešaním očistíme, následne sušíme pri teplote do 35 stupňov celzia. Usušený Rozmarín uschováme v dobre uzavretej nádobe a chránime pred vlhkomsvetlom.

Rozmarín lekársky pochádza z oblasti stredozemného mora, kde rastie voľne v prírode. Názov rozmarín je odvodený zo slov ros a marinus, čo sa dá voľne preložiť ako morská rosa. Rozmarín nie je náročný na pestovanie, dá sa pestovať aj u nás, ale najlepšie sa mu darí pri mori. Rozmarín neznáša zimu a pestuje sa najmä v Španielsku, Francúzsku a Maroku.

 

Obsahové látky

 

Hlavnou účinnou zložkou sú éterické olejesilica (1,5 až 2,5 %), ktorá obsahuje cineol (30 %), borneol (16 - 20%), bornylacetát (2 - 7% ), gáfor (15 - 25%), limonén, α-pinén (25%), luteolín , apigenin , diosmetin, alkaloidy, organické kyseliny - ursulovú , oleanovou , kávovú , chlorgenová a rozmarínovú. Diterpénové horčiny - pikrosalvin, rosmanol, rosmadial, fytoncity. Borneol a cineol patria medzi terpényéterické oleje, ktoré dávajú Rozmarínu jeho typickú vôňu vďaka čomu sa rastlina využíva v nielen v kulinárstve, ale aj aromaterapii.

Okrem silice obsahuje triesloviny (10 %) flavonidy, kyseliny, vitamíny, minerály a horké látky.

 

Použitie a liečivé vlastnosti Rozmarínu lekárskeho

 

Dizajn bez názvu (17)Rozmarín lekársky má uplatnenie vo farmaceutickom priemysle, v kulinárstve, v kozmetickom priemyslev ľudovom liečiteľstve. V kulinárstve sa používa ako korenie k jedlám francúzskej a talianskej gastronómie, pridáva sa k zeleninovým, zemiakovým, rybím či mäsitým jedlám. Zaujímavosťou je, že z Rozmarínu sa robí rozmarínové víno. V kozmetickom priemysle sa využívajú výťažky z Rozmarínu na osviežujúce a dezinfekčné kúpele. Pridáva sa do mydiel, ako voňavá zložka, vôd po holení, pleťových vôd a šampónov. V ľudovom liečiteľstve sa využívajú čaje, odvary a oleje, ktoré pomáhajú s tráviacimi ťažkosťami. Rozmarín je prirodzený repelent a repelent proti moliam.

 

Rozmarín lekársky ma mnoho liečivých vlastností. Medzi najdôležitejšie patria močopudné účinky, podporuje tvorbu moču a jeho vylučovanie. Prečisťuje obličky, močové cestyodstraňuje prebytočnú vodu z tela. Vďaka týmto vlastnostiam slúži ako prevencia voči problémom s močovým systémom.

Medzi ďalšie liečivé vlastnosti patria:

  • podporuje trávenie, upravuje pravidelnosť stolice
  • upokojuje nervovú sústavu
  • pôsobí proti stresu
  • zvyšuje krvný tlak a podporuje imunitu
  • používa sa pri reumatizme

Rozmarín lekársky má dezinfekčné účinky a rozmarínový olej pôsobí na bolesti hlavy a proti únave.

 

Dávkovanie

 

Odporučená denná dávka nesmie prekročiť denný limit. V surovom stave, alebo po tepelnej úprave by denná dávka nemala prekročiť 1,5 až 2 gramy pre dospelú osobu. Denne môžete užiť jeden až dva hrnčeky čaju, ktorý sa pripravuje z jednej lyžice podrvenej, alebo surovej rastliny.

Aby sme Vám v budúcnosti lepšie vedeli odporučiť produkty, ktoré by ste mohli potrebovať, si potrebujeme uložiť do Vášho prehliadača údaje (cookies). Tieto údaje zdieľame aj s tretími stranami. Súhlasíte s ich uložením.