10 LIEČIVÝCH RASTLÍN, KTORÉ VÁM ZMENIA ŽIVOT

10 LIEČIVÝCH RASTLÍN, KTORÉ VÁM ZMENIA ŽIVOT>

Za uplynulé desaťročia si ľudia zvykli siahať a uchyľovať sa k chémii a rozlične upraveným formám liečby svojich ochorení - či sa jedná o liečbu prechladnutia, problémy s trávením alebo dokonca chudnutie. Vždy sa obraciame na svojich lekárov s očakávaním, že po tom, ako nám diagnostikujú určité ochorenie, dostaneme niekoľko predpisov na rôzne lieky a antibiotiká. Avšak množstvo látok a priveľa chémie, z ktorých sú zložené tieto lieky môžu mať často opačný, škodlivý účinok na ľudské telo.

V dnešnej dobe sa čoraz väčšia časť ľudskej populácie siaha po alternatívnych zdrojoch medicíny. Sila prírodných zdrojov odsunula do úzadia farebné pilulky v esteticky lákavých obaloch. V dnešnom článku Vám však prinášame 10 liečivých rastlín, ktorých účinky sú nielen čisto prírodného charakteru, ale vďaka obsahu širokej škály medicinálnych látok majú priaznivý vplyv na viaceré zdravotné problémy a ochorenia.

 

ROZMARÍN LEKÁRSKY

rozmarín lekársky

Talianska kuchyňa nie je jediným dôvodom, prečo je táto rastlina natoľko obľúbená. Môžu za to hlavne jeho liečivé účinky. Rozmarín lekársky sa už tisícky rokov využíva v alternatívnej čínskej medicíne, najmä kvôli obsahu vzácnych éterických olejov, ktoré podporujú prekrvenie a zvyšujú funkciu mozgu. Pre ľudí, ktorí trpia problematickou pleťou, je vhodnou voľbou na čistenie pórov či mastnej pleti. Okrem toho rozmarín zmierňuje tachykardiu (trvalejšie zrýchlenie srdcového rytmu). Tiež má dezinfekčné účinky, posilňuje imunitný systém, podporuje dobrú náladu a má pozitívne účinky na psychiku.

 

ĎUMBIER LEKÁRSKY

Ďumbier lekársky (tiež známy ako zázvor pravý) je významnou surovinou pri liečbe prechladnutia, keďže obsahuje antibiotické látkyéterické oleje a vitamíny. Tie redukujú množenie baktérií a vírusov, pomáhajú pri boľavom hrdle, či uvoľňovaniu hlienov z dýchacích ciest. Ďumbier dokáže tlmiť nauzeu (nevoľnosť), žalúdočné kŕče a je účinným liekom aj pri morských chorobách.

 

MÄTA PRIEPORNÁ

Prenikavá vôňa a chuť tejto bylinky je známa azda úplne každému. Mäta prieporná je skvelou voľbou suroviny do rozličných miešaných nápojov. Listy tejto rastliny obsahujú mentol, ktorý vyvoláva príjemný pocit chladu, vďaka čomu pôsobí priaznivo a dezinfekčne na zápal ústnych dutín. Mäta prieporná sa využíva aj pri problémoch s trávenímplynatosťou či pri zhoršenom vylučovaní žalúdočných štiav.

  

KLINČEKOVEC VOŇAVÝ

Klinčekovec je ďalším v poradí, ktorý má bohaté liečivé účinky vďaka obsahu éterických olejov, silice, vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje látky dôležité pre tvorbu kostí, pomáha vytvoriť odolnosť voči rozličným infekčným činiteľom a zvyšuje výkonnosť metabolizmu. V ázijskej medicíne sa klinčeky využívajú na podporu toku energie.

LEVANDUĽA ÚZKOLISTÁ

 Levanduľa je známa najmä vďaka svojej špecifickej vôni, ktorú veľa ľudí považuje za priveľmi silnú alebo až dráždivú. Vďaka obsahu éterických olejov sa využíva ako upokojujúci prostriedok pri nespavostinervovej slabosti či závratoch. Levanduľa pomáha aj pri tráviacich ťažkostiachmigréne a reume. Často sa využíva ako odpudzovač niektorých druhov hmyzu. 

 

EUKALYPTOVNÍK GUĽATOPLODÝ

Eukalyptová vôňa pôsobí uvoľňujúco a protistresovo na telo a myseľ. Pre svoje hojivé účinky je veľkou pomocou pri liečbe hnisavých ránporanení a popálenín. Taktiež disponuje protizápalovými látkami, podporuje imunitný systém, zmierňuje alergické príznaky a dokonca omladzuje.

CITRÓNOVNÍK PRAVÝ

Citróny sú známe nielen kvôli svojmu vysokému obsahu vitamínu C, ale taktiež pre ich široké využitie. Sú veľmi obľúbené aj v kozmetike pre svoje blahodarné látky, ktoré regenerujú, osviežujú, spevňujú zuby, nechty a vlasy. Citrónová šťava zbavuje telo neprospešných škodlivín a látok. Citróny pôsobia antibakteriálne

 

ČAJOVNÍK AUSTRÁLSKY

 Výťažky z týchto divoko rastúcich stromov sa už tisícky rokov využívajú na liečbu množstva chorôb. Má výborné antibakteriálne, protizápalové a antimykotické účinky. Priaznivo ovplyvňuje problémovú pleť s prejavom akné, pôsobí proti aftám, bradaviciam či oparom. Čajovník pomáha pri hojení popálenín alebo iných zranení. Efektívne lieči kašeľ a nachladnutie.

ŠKORICOVNÍK CEYLÓNSKY

Kôra škorice je silným dezinfekčným prostriedkom. Pôsobí priaznivo na trávenie - podporuje látkovú premenu, zbavuje plynatosti a zvyšuje chuť do jedla. No používa sa aj pri regenerácií po ťažkých úrazoch alebo chorobách. Odteraz už škoricovník nemusí byť iba surovinou vo Vašom vianočnom punči, ale aj súčasťou prevencii pri chorobách, alebo pri ich samotnej liečbe.

 

MYRHOVNÍK PRAVÝ

Myrhovník ako osožnú, liečivú rastlinu si vážili už v stredoveku. Medzi jeho najvýraznejšie prednosti patria povzbudivé účinky pri únave, alebo počas nachladnutia. Okrem toho pomáhajú telo zbavovať toxínov a parazitov. Čínski vedci tiež dokázali, že táto rastlina s výraznou vôňou je účinná pri gynekologických a nádorových ochoreniach ako protirakovinový liek.

 

Liečivú silu nielen týchto rastlín využívame v ich najkoncentrovanejšej forme - esenciálne oleje z nich sú súčasťou našich zmesí na rozličné indikácie. Ich širokospektrálne pôsobenie so sebou nesie nielen odstránenie primárnych zdravotných problémov, ale prinášajú zlepšenie či celkovú nápravu aj v ostatných psychických a fyzických oblastiach.

 

                                                                        Váš team lekárov BENEDICTUS