Aké sú príznaky, druhy a možnosti liečby jarnej alergie?

Aké sú príznaky, druhy a možnosti liečby jarnej alergie?>

 Jarná alergia, alebo senná nádcha, je reakcia organizmu na peľ rastlín, kvitnúcich v jarných mesiacoch. Najčastejšími pôvodcami alergií sú pele drevín, tráv a burín. Typické príznaky môžu zahŕňať kýchanie, upchatý nos, svrbenie, pálenie očí a slzenie. Obdobie, v ktorom sa v ovzduší vyskytujú pele sa označuje ako peľová sezóna. Trvá až desať mesiacov v roku. Podľa prevládajúcich alergénov je možné ju rozdeliť na 3 obdobia. 

  1. Včasné jarné obdobie, keď sa v ovzduší vyskytuje najmä peľ drevín (stromov a krov).
  2. Druhá polovica jari až prvá polovica leta, kedy dominuje peľ tráv a obilnín.
  3. Koniec leta a začiatok jesene je obdobie, v ktorom je hlavnou alergizujúcou zložkou peľ paliny a ambrózie, ale aj ďalších bylín a tiež aj spóry plesní.

Aké sú príznaky jarnej alergie?

Príznaky jarných alergií sa môžu líšiť v závislosti od jednotlivca a závažnosti jeho alergickej reakcie. Najčastejšie sa jedná o tieto príznaky:

  1. Kýchanie: Časté a opakujúce sa kýchanie je jedným z typických príznakov jarných alergií. Je spôsobené podráždením nosnej sliznice pri kontakte s alergénom.
  2. Upchatý nos: Nos býva upchatý kvôli zdureniu, či opuchu nosnej sliznice v dôsledku vyplavenia histamínu, čo je súčasť alergickej reakcie. To znemožňuje dýchanie nosom a môže spôsobovať problémy so spánkom.
  3. Sekrécia z nosa: vyžaduje potrebu neustáleho používania vreckoviek 
  4. Svrbenie v nose, očiach alebo hrdle: Svrbenie je ďalším bežným príznakom alergie a môže ovplyvniť nos, oči, hrdlo alebo iné časti tela.
  5. Svrbenie, pálenie, začervenanie a slzenie očí: Oči môžu byť citlivé na alergény vo vzduchu a reagovať svrbením, začervenaním a zvýšenou produkciou sĺz.
  6. Kašeľ a bolesť v hrdle: Niektorí jedinci môžu trpieť bolesťou v hrdle a mať nutkanie na kašeľ v dôsledku podráždenia spôsobeného alergiou.
  7. Únava a podráždenosť: Peľové alergie môžu viesť k chronickej únave a podráždenosti aj v dôsledku nevyspatosti, čo môže ovplyvniť celkovú pohodu a výkon jednotlivca.

Príznaky sa môžu meniť aj v závislosti od aktuálnej úrovne expozície alergénom a individuálnej citlivosti na ne. 

  

Ako rozlíšiť alergiu od bežného prechladnutia?

Na rozdiel od bežného prechladnutia príznaky alergie sa objavujú za suchého a slnečného počasia,  pretrvávajú dlhšie ako týždeň, nie sú sprevádzané zvýšenou teplotou, objavuje sa svrbenie nielen v nose, ale aj v hrdle, ústach a ušiach,  kýchanie je časté, výtok nosa je dlhodobo riedky a číry. 

 

Ktoré rastliny najčastejšie spôsobujú jarnú alergiu?

Jarnú alergiu spôsobuje hlavne peľ drevín kvitnúcich už vo februári, konkrétne peľ liesky a jelše, v marci a apríli sa pridávajú javor, vŕba, brest, topoľ, dub, javor, brest, topoľ, dub, jaseň, breza, hrab a  orech. V máji dub, pagaštan, platan, agát, baza. Tohto roku je však celá sezóna posunutá takmer o mesiac dopredu.

Niektorí ľudia môžu byť citliví na alergény ihličnatých stromov. Okrem peľu sú to aj terpény, ktoré sa uvoľňujú z ihličnatých stromov, najmä počas ich vegetačného obdobia. Terpény sú organické zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú v ihličnatých stromoch, ale aj v iných rastlinách a môžu spôsobiť alergické reakcie u citlivých jedincov. Medzi najčastejšie druhy ihličnatých stromov, ktoré môžu spôsobovať alergie na terpény, patrí borovica, jedľa, smrek, céder, cyprus a mnoho ďalších. Ľudia s alergiou na peľ môžu byť citliví na peľ viacerých druhov ihličnatých stromov, nie len na jeden konkrétny druh. Cyprusovité a tisovité ihličnany začínajú tiež kvitnúť už od februára.

V marci, apríli a hlavne v máji možno v ovzduší zaznamenať aj peľ bylín, ako sú púpava, repka, skorocel, pŕhľava, mrlík, loboda a štiav, či tráv – kostrava, psiarka, timotejka, mätonoh, lipnačka, reznačka, žito.

 

Môžu jarnú alergiu spôsobovať aj plesne?

Áno, plesne, presnejšie spóry plesní môžu byť ďalším spúšťačom jarných alergií. Plesne sa nachádzajú v rôznom prostredí, ako je tráva, lístie, kompost a vlhké miesta v interiéri aj exteriéri. Plesňové spóry sa dostávajú do organizmu dýchacími cestami, čo vedie k alergickej reakcii u citlivých jedincov. Typické príznaky alergie na plesne môžu zahŕňať kýchanie, svrbenie v nose a očiach, upchatý nos, kašeľ, podráždenie hrdla a iné. Alergické reakcie na plesne môžu byť sezónne, podobne ako alergie na peľ a niektoré typy plesní môžu byť aktívne práve počas jari, keď sa ich koncentrácia vo vzduchu zvyšuje. 

Jednou z najbežnejších plesní, ktorá sa vyskytuje vo vonkajšom aj vnútornom prostredí je Alternaria. Je to bežný alergén a môže spôsobovať alergické reakcie počas celého roka. Ďalšou bežnou plesňou, ktorá môže byť spúšťačom alergií, je Cladosporium. Táto pleseň sa často nachádza vo vonkajšom prostredí, najmä v rastlinných materiáloch, ako sú listy a kompost. Tiež niektoré druhy plesne  Aspergillus môžu byť alergénne a spôsobovať alergické reakcie u citlivých jedincov. Penicillium je ďalšou plesňou, ktorá sa často vyskytuje vo vnútornom prostredí domov. Jeho spóry môžu byť takisto alergénne.

Preto by jedinci citliví na plesne mali venovať pozornosť ich výskytu a prípadne prijať opatrenia na minimalizáciu expozície, ako je udržiavanie vnútorného prostredia suché a čisté alebo používanie filtru na peľ vo vnútorných priestoroch.

 

Ako odlíšime peľovú alergiu od plesňovej?

Odlíšenie peľovej alergie od alergie na plesne môže byť náročné, pretože viaceré príznaky môžu byť podobné alebo sa môžu prelínať. Avšak existujú isté rozdiely, ktoré môžu pomôcť identifikovať, či sú príznaky spôsobené peľom alebo plesňami. Tu sú niektoré faktory, ktoré treba zvážiť pri diagnostike:

  1. Čas kvitnutia a výskytu plesní: Peľové alergie sú často sezónne a sú spojené s konkrétnymi obdobiami kvitnutia daných rastlín. Naopak, plesne môžu byť aktívne počas celého roka, najmä v teplých a vlhkých podmienkach, napríklad počas jarných dažďov alebo vlhkých období.
  2. Typy príznakov: Aj keď môžu byť niektoré príznaky spoločné pre obe alergie, niektoré môžu byť charakteristickejšie pre jednu alebo druhú. Napríklad, silné kýchanie, svrbenie v nose a očiach, ktoré sa objavuje v určitom období roka, môže naznačovať alergiu na peľ, zatiaľ čo príznaky ako kašeľ a dýchavičnosť, ktoré sa objavujú celoročne, môžu byť spojené s alergiou na plesne.
  3. Prostredie, kde sa vyskytujú príznaky: Ak sa príznaky prejavujú viac vo vnútorných priestoroch, môže to naznačovať alergiu na plesne, pretože plesne sa často vyskytujú v mokrých a vlhkých oblastiach, ako sú kúpeľne, pivnice, alebo po daždi. Naopak, ak sa príznaky vyskytujú viac vonku v určitých obdobiach roka, môže to byť indikácia alergie na peľ.
  4. Alergické prejavy objavujúce sa počas suchých slnečných dní s úľavou počas dažďa nasvedčujú skôr peľovej alergii. Alergia na plesne sa prejavuje aj počas vlhkých dní. 

Aj napriek týmto rozdielom môže byť niekedy ťažké jednoznačne určiť príčinu alergickej reakcie, pretože existuje mnoho faktorov, ktoré môžu ovplyvniť prejavy alergie. Navyše, alergia na peľ a plesne sa môže vyskytovať aj u toho istého jedinca.

  Príznaky jarnej alergie

 

Aké sú možnosti prírodnej liečby jarnej alergie?

Ako doplnok k tradičnej medicíne pri liečbe jarných alergií môžu byť užitočné prírodné liečebné metódy:

  1. Medová terapia: Pokiaľ nie ste alergický na med, pravidelná konzumácia medu z miestnej oblasti môže pomôcť zmierniť príznaky alergie.
  2. Probiotiká: Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelné užívanie probiotík môže pomôcť posilniť imunitný systém a znížiť zápal, čo vedie k zníženiu závažnosti alergických príznakov.
  3. Bylinné čaje: Niektoré byliny, ako napríklad žihľava, ženšen, a iné, sú tradične používané na zmiernenie príznakov alergií.
  4. Domáce opatrenia: Okrem liekov existuje niekoľko domácich opatrení, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky jarných alergií, ako je udržiavanie domov čistých, používanie klimatizácie s filtrom na peľ, vyhýbanie sa vonkajším aktivitám počas dní s vysokým výskytom peľu a podobne.

 

Môžu esenciálne oleje pomôcť pri zvládaní jarnej alergie?

Esenciálne oleje sú populárne pre svoje potenciálne liečebné vlastnosti. Niektoré esenciálne oleje môžu mať protizápalové a antihistamínové vlastnosti, čo môže byť užitočné pri zmierňovaní niektorých príznakov alergie, ako je opuch nosovej sliznice a upchatý nos. Esenciálne oleje, ktoré sa často využívajú pri liečbe alergií, zahŕňajú:

  1. Levanduľový: Levanduľový olej obsahuje zložky, ako sú linalool a acetát linalylu, ktoré majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení podráždenia nosovej sliznice a dýchacích ciest. Podľa niektorých štúdií môže mať levanduľový olej aj antihistamínové účinky. Vďaka upokojujúcim vlastnostiam môže levanduľový esenciálny olej zlepšiť aj kvalitu spánku, ktorý býva pri alergii často narušený.
  2. Esenciálny olej z mäty: Mätový olej obsahuje mentol, ktorý má protizápalové a analgetické vlastnosti. Pomáha zmierniť zápalové reakcie spojené s alergiou a môže tiež zmierniť podráždenie nosovej sliznice a hrdla. Výskum z roku 2001 publikovaný v časopise "Journal of Ethnopharmacology" naznačuje, že mätový olej môže potláčať uvoľňovanie histamínu, ktorý sa podieľa na alergických príznakoch. Môže tiež pomôcť otvoriť dýchacie cesty a uvoľniť upchatý nos.
  3. Čajovníkový esenciálny olej: obsahuje terpinen-4-ol, ktorý má protizápalové vlastnosti. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že čajovníkový olej má aj antihistamínové účinky Vďaka antimikrobiálnym vlastnostiam pomáha bojovať proti infekciám, ktoré sa môžu vyskytnúť pri dlhšie trvajúcej alergii.
  4. Esenciálny olej z vôňovca citrónového: obsahuje zložky, ako sú citrál a geraniol, ktoré majú protizápalové účinky. Pomáhajú zmierniť zápalové reakcie spojené s alergiou. Niektoré štúdie naznačujú, že vôňovec má aj imunomodulačné účinky, čo znamená, že môže ovplyvniť imunitný systém a zmierniť nadmerné reakcie tela na alergény. Jeho vôňa môže tiež pomôcť otvoriť dýchacie cesty a zmierniť upchatý nos.
  5. Citrónový esenciálny olej: obsahuje limonén, ktorý má protizápalové vlastnosti. Pomáhajú zmierniť zápalové reakcie spojené s alergiou, ako je opuch nosovej sliznice alebo podráždenie pokožky. Jeho osviežujúci a stimulačný efekt môže tiež pomôcť uvoľniť dýchacie cesty a uľahčiť dýchanie.
  6. Rozmarínový olej: má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri zmiernení zápalu spojeného s alergickými reakciami.
  7. Bazalkový olej: obsahuje látku nazývanú eugenol, ktorá má protizápalové účinky a môže pomôcť pri zmierňovaní príznakov alergie.
  8. Kamilkový olej: Kamilka je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami a môže pomôcť pri zmierňovaní podráždenia spojeného s alergickými reakciami.
  9. Cyprusový olej: pôsobí proti kŕčom a môže pomôcť pri uvoľňovaní dýchacích ciest a zmiernení upchatého nosa.
  10. Zázvorový olej: má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri zmierňovaní zápalu spojeného s alergickými reakciami.

Na trhu sú dostupné aj zmesi esenciálnych olejov na vnútorné užívanie pri alergii, namiešaných tak, aby sa ich účinky navzájom potencovali.

 

Ako zvládnuť alergiu u bábätka?

Zvládanie alergie u bábätka môže byť náročné, pretože niektoré z bežných liekov a liečebných metód používaných u starších detí a dospelých nemusia byť vhodné pre bábätká. Tu sú niektoré dôležité kroky a odporúčania, ako zvládnuť alergiu u bábätka:

  1. Identifikácia alergénu: Pokúste sa identifikovať alergény, ktoré môžu spôsobovať reakcie u vášho bábätka. To môže zahrňovať peľ, prach, zvieracie chlpy, potraviny alebo iné látky.
  2. Vyhýbanie sa alergénom: Ak je to možné, snažte sa minimalizovať expozíciu alergénom, ktoré spôsobujú reakcie u vášho bábätka. Napríklad udržiavajte domov čistý, vyhýbajte sa domácim zvieratám, ktoré môžu spôsobovať alergie, a zvážte použitie čističky vzduchu s antialergickým filtrom.
  3. Nosové kvapky so soľným roztokom: Nosové kvapky so soľným roztokom môžu byť užitočné pri zvládaní upchatého nosa a umožňujú bábätku ľahšie dýchať. Tento typ nosových kvapiek je šetrný a bezpečný na použitie.
  4. Vlhké utierky: Vlhké utierky môžu pomôcť pri zmiernení podráždenia a svrbenia na koži spôsobeného alergiou. Vyberte si hypoalergénne vlhké utierky, aby ste minimalizovali riziko ďalších alergických reakcií.
  5. Zvládnutie potravinových alergií: Ak má bábätko potravinovú alergiu alebo intoleranciu, je dôležité dodržiavať diétu odporučenú lekárom a vyhýbať sa potravinám, ktoré spôsobujú alergické reakcie. Intolerancia na mlieko sa napr. prejavuje aj mokvajúcim ekzémom v oblasti lakťov a podkolenných jamiek, či tzv. mliečnou krustou vo vlasoch. Intolerancia lepku naopak suchým svrbivým ekzémom na chrbte rúk, v oblasti lakťov. Deti s potravinovými intoleranciami majú tiež časté zápaly stredného ucha alebo angíny.
  6. Reflexná masáž chodidiel sa zameriava na stimuláciu rôznych bodov na chodidlách, ktoré sú spojené s určitými orgánmi a systémami v tele. Táto terapia sa často používa na zmiernenie stresu, uvoľnenie napätia a podporu celkového zdravia. Hoci reflexná masáž chodidiel nemusí priamo liečiť alergie, môže aspoň zmierniť alergické prejavy. Tlakom alebo masážou týchto bodov možno docieliť zlepšenie fungovania príslušného orgánu alebo systému, stimulovať imunitný systém alebo zlepšiť fungovanie dýchacích ciest, čo môže pomôcť pri alergických reakciách. Pre zvýšenie účinku takejto masáže je možné použiť neutrálny detský krém, do ktorého sa predtým nakvapká pár kvapiek esenciálneho oleja s protialergickým účinkom. 
  7. Konzultácia s pediatrom: Ak máte podozrenie, že vaše bábätko trpí alergiou, je dôležité sa obrátiť na pediatra. Pediater môže pomôcť pri diagnostike alergie a poskytnúť odporúčania ohľadom vhodnej liečby a riadenia príznakov.

Je dôležité mať na pamäti, že každé bábätko je jedinečné a môže reagovať na liečbu iným spôsobom. Pred použitím akýchkoľvek liekov alebo liečebných metód je dôležité konzultovať s pediatrom, aby sa zabezpečilo, že liečba je bezpečná a účinná pre vaše bábätko.

 príznaky jarnej alergie u bábätka

 

Akupresúra:

Akupresúra je tradičná čínska terapeutická metóda, ktorá sa používa na liečbu rôznych zdravotných problémov tým, že sa tlak vyvíja na špecifické body na tele. Pri liečbe peľovej alergie pomocou akupresúry sa tlak vyvíja na body, ktoré sú spojené so zmiernením príznakov spojených s alergiou a podporou celkového zdravia imunitného systému.

  1. Yintang (Extra Point): Yintang je bod, ktorý sa nachádza medzi očami, priamo nad mostom nosa. Tlak na tento bod sa často používa na zmiernenie podráždenia nosovej sliznice a uvoľnenie upchatého nosa.
  2. He Gu (LI4): He Gu sa nachádza na hrebeňoch na spodnej strane prstov rúk, medzi palcom a ukazovákom. Tento bod sa často stimuluje na zmiernenie príznakov spojených s upchatým nosom, kýchaním a svrbením v nose.
  3. Tai Chong (LR3): Tai Chong sa nachádza na vrchole chodidla medzi prvým a druhým prstom. Tento bod sa často tlačí na zmiernenie podráždenia a svrbenia v očiach, čo môže byť spôsobené alergickou reakciou.
  4. Qu Chi (LI11): Qu Chi sa nachádza na vonkajšej strane lakťa. Tento bod sa často stimuluje na posilnenie imunitného systému a zmiernenie zápalu spojeného s alergickými reakciami.
  5. Zu San Li (ST36): Zu San Li sa nachádza na vonkajšej strane dolnej nohy, asi tri prsty pod vonkajším kolenným klbom. Tento bod sa často tlačí na posilnenie imunitného systému a zvýšenie celkového zdravia.
  6. Bod Feng Chi (GB20): Tento bod sa nachádza na spodnej časti lebky na stranách krku. Jeho masáž môže pomôcť uvoľniť napätie a zmierňovať niektoré príznaky alergie, ako je napríklad bolesť hlavy.