Ako si poradiť so suchým, vlhkým či nočným kašľom u detí?

Ako si poradiť so suchým, vlhkým či nočným kašľom u detí?>

Kašeľ u detí je bežným zdravotným problémom, ktorý môže mať rôzne príčiny. Kašeľ je vlastne ochranným mechanizmom tela, ktorý pomáha odstraňovať podráždenie alebo cudzie látky z dýchacích ciest. 

Väčšina prípadov kašľa u detí je spôsobená vírusovými infekciami, ako sú prechladnutie alebo chrípka. Tieto infekcie môžu dráždiť sliznice dýchacích ciest a vyvolať kašeľ. Obvykle však ustúpia samy o sebe a vyžadujú predovšetkým odpočinok, dostatok tekutín a starostlivosť.

Detský Kašeľ môže spôsobiť aj bakteriálna infekcia, prejavujúca sa zápalom mandlí, nosohltanu, hrtanu, či priedušiek. V takýchto prípadoch môže byť potrebná liečba antibiotikami.

Podľa charakteru kašľa hovoríme o suchom dráždivom kašli alebo o vlhkom kašli s vykašliavaním hlienov.

 

Suchý dráždivý kašeľ u detí

Suchý kašeľ u detí je bežným problémom a môže mať rôzne príčiny. Môžu to byť už spomínané infekcie horných, či dolných dýchacích ciest. Rovnako však aj alergény ako peľ, prach, plesne alebo zvieracie chlpy môžu spôsobiť suchý a dráždivý kašeľ. Deti s diagnostikovanou astmou, prípadne s nábehom na astmu môžu trpieť na opakované záchvaty suchého kašľa, ktorý sa zhoršuje v noci alebo po cvičení. Niektoré deti sú citlivé aj na rôzne dráždivé látky zo vzduchu, napr. tabakový dym, smog a pod.

Vírusová infekcia horných dýchacích ciest: Väčšina prípadov suchého kašľa u detí je spôsobená vírusovými infekciami, ako je prechladnutie alebo chrípka.

Suchý kašeľ môžu spôsobovať aj bakteriálne infekcie horných dýchacích ciest, napr. faryngitída (zápal hrdla). V takých prípadoch môže lekár predpísať antibiotiká alebo inú liečbu. 

Bronchitída je zápalový proces, ktorý postihuje priedušky. Prejavuje sa kašľom, ktorý je spočiatku suchý a postupne prechádza do produktívneho s vykašliavaním hlienov. Býva prítomná aj únava, bolesť na hrudi, bolesť hlavy a zvýšená teplota. Väčšinou je spôsobená vírusovou infekciou, najčastejšie rhinovírusmi alebo vírusmi chrípky. Môže byť tiež spôsobená baktériami. Akútna bronchitída obvykle prechádza do dvoch týždňov, aj keď kašeľ môže pretrvávať dlhšie.

Bronchiolitída (zápal priedušničiek) je infekcia, ktorá postihuje malé dýchacie cesty u dojčiat a mladších detí a spôsobuje kašeľ. 

Okrem bežných baktérií, môže byť pôvodcom suchého dráždivého kašľa aj baktéria Bordetella pertussis. Infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje sa nazýva čierny kašeľ alebo pertussis. Oproti bežnému kašľu môže čierny kašeľ prebiehať závažnejšie a má špecifické príznaky, ktoré sa líšia od bežného kašľa. 

  1. Dlhotrvajúci dráždivý kašeľ: Jedným z charakteristických príznakov čierneho kašľa je veľmi dlho trvajúci kašeľ, ktorý môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Býva zvyčajne veľmi intenzívny a pripomína "vzlykanie".
  2. Paroxysmalné záchvaty kašľa: Obvykle prichádza v prudkých záchvatoch, ktoré môžu byť spojené s nekontrolovaným, rýchlym dýchaním až dočasnou stratou dychu.
  3. Charakter kašľa je väčšinou suchý a dráždivý, bez hromadenia a vykašliavania hlienu.
  4. Typický zvuk pri kašli: Po záchvate kašľa môže prísť charakteristický "kohútí" zvuk pri nádychu, ktorý je spôsobený snahou nadýchnuť sa po intenzívnom kašli.
  5. Infekcia môže byť vážna u dojčiat: U dojčiat môže pertussis spôsobiť závažné komplikácie, vrátane problémov s dýchaním.

Bežný kašeľ, spôsobený napríklad prechladnutím alebo chrípkou sa zlepší v priebehu niekoľkých týždňov a nie je tak intenzívny ako čierny kašeľ. A aj keď je spočiatku suchý, neskôr je obyčajne spojený s tvorbou hlienu a jeho vykašliavaním.

Alergia: Suchý kašeľ môže byť spôsobený alergiami na peľ, roztoče, zvieracie chlpy alebo iné alergény. Pokiaľ máte podozrenie, že alergie sú príčinou, konzultujte s lekárom a zvážte možnosť alergického testovania.

Reaktívne dýchacie cesty: Niekedy môže byť suchý kašeľ spôsobený reaktívnymi dýchacími cestami, čo môže byť spojené s chladným alebo suchým vzduchom. Kašeľ prichádza navonok bez zjavného dôvodu ako reakcia na chladný vzduch, emocionálny stres alebo úzkosť.

Expozícia dymu: Fajčenie v okolí dieťaťa môže tiež spôsobovať suchý kašeľ.

Astma: U niektorých detí môže byť suchý kašeľ príznakom astmy. Pokiaľ má dieťa podozrenie na astmu, je dôležité konzultovať s lekárom, ktorý môže vykonať vyšetrenie a navrhnúť vhodnú liečbu.

Za príčinou suchého kašľa a niektorých foriem astmy môžu stáť aj rôzne potravinové intolerancie, najčastejšie však lepok.

Cystická fibróza je genetická choroba, ktorá môže spôsobiť zápal dýchacích ciest a chronický kašeľ.

Menej častou príčinou suchého kašľa u detí je tzv. gastroezofágový reflux (GERD). Žalúdočná kyselina sa dostáva do pažeráka, podráždi hrdlo a spôsobuje suchý kašeľ. Tieto deti však mávajú obvykle aj iné príznaky, vrátane problémov s prehĺtaním.

 

Ako si poradiť so suchým kašľom u detí?

Je dôležité zistiť, čo spôsobuje suchý kašeľ u vášho dieťaťa, aby bolo možné zvoliť vhodnú liečbu. V prípade infekcie dýchacích ciest je dôležité zabezpečiť, aby dieťa pilo dostatok tekutín, aby sa zabránilo vysychaniu slizníc v hrdle. Bylinné čaje môžu byť užitočné pri zmiernení kašľa, pretože niektoré bylinky majú upokojujúce a protizápalové vlastnosti. 

Suchý kašeľ – domáca liečba

Tu sú niektoré bylinné čaje, ktoré sa často odporúčajú pri kašli:

  1. Lipový čaj: Lipa má upokojujúce účinky pri podráždení hrdla.
  2. Ibíškový čaj: Ibištek obsahuje antioxidanty a má protizápalové vlastnosti. Tiež môže pomôcť zmierniť podráždenie hrdla.
  3. Bazový čaj: Baza obsahuje látky, ktoré môžu majú protizápalové účinky a pomáhajú pri kašli.
  4. Medový čaj s citrónom: Kombinácia medu a citróna do teplého čaju nie je len chutná, ale aj účinná. Med má upokojujúce účinky, zatiaľ čo citrón poskytuje vitamín C a osviežuje dýchacie cesty.
  5. Zázvorový čaj: Zázvor má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Môže pomôcť zmierniť podráždenie hrdla a uľahčiť dýchanie.
  6. Mäta pieporná: Mäta môže pomôcť uvoľniť svaly hltana a zmierniť podráždenie hrdla.

dieťa s čajom

Stop kašeľ – esenciálne oleje

Rovnako niektoré esenciálne oleje môžu účinne potláčať suchý, ale aj vlhký kašeľ. Ich výhodou je komplexné pôsobenie – majú protizápalové, antivírusové a antibakteriálne  účinky a tiež pomáhajú rozpúšťať hlieny. 

Veľmi účinným prostriedkom pri kašli je zmes esenciálnych olejov Kašeľ. 

Tiež je vhodné použiť zvlhčovač vzduchu v miestnosti alebo krátkodobé užívanie inhalátora, aby sa zlepšilo dýchanie.

Pri potvrdení alergie je v prvom rade potrebné zabrániť expozícii dieťaťa danému alergénu. Je dôležité si uvedomiť, že za mnohými alergiami stoja primárne potravinové intolerancie. Po ich identifikácii a následnej eliminačnej diéte dôjde často k zmierneniu, prípadne aj vymiznutiu alergie.

V prípade refluxu žalúdočnej šťavy, kedy jej spätný tok vyvoláva kašeľ, liečba zahŕňa zmeny v jedálničku a eventuálne aj lieky.

Neutíchajúci suchý kašeľ

V poslednej dobe sú pomerne časté respiračné infekcie spôsobené tzv. atypickými baktériami. Najčastejšie sa jedná o chlamýdie. Chlamýdiové infekcie dýchacích ciest sú spôsobené bakteriálnym organizmom zvaným Chlamydia pneumoniae. Táto bakteriálna infekcia môže postihnúť horné aj dolné dýchacie cesty, vrátane hltana, hrtana, priedušiek a pľúc.

Príznaky chlamýdiových infekcií dýchacích ciest môžu zahŕňať:

  1. Kašeľ: Môže to byť suchý alebo s tvorbou spúta (hlienu).
  2. Dýchavičnosť: Niektorí ľudia môžu pociťovať ťažkosť s dýchaním alebo dýchavičnosť.
  3. Bolesť na hrudi: V oblasti hrudníka môže byť prítomná bolesť alebo nepríjemný pocit.
  4. Teplota: Ďalším bežným príznakom je zvýšená teplota alebo horúčka.
  5. Únava: Súčasťou ochorenia býva aj výrazná únava alebo slabosť.
  6. Hrdlo: Infekcia môže spôsobiť podráždenie alebo bolesť v hrdle.
  7. Iné príznaky: Môžu sa objaviť aj ďalšie príznaky, ako napríklad bolesť hlavy, svalov, strata chuti do jedla alebo nádcha.

Pri podozrení na chlamýdiovú infekciu je vhodné v rámci domácej liečby pridať aj zmes esenciálnych olejov Imunita.

Ďaľšími atypickými baktériami sú mykoplazmy, najmä Mycoplasma pneumoniae. Táto je zodpovedná za respiračné infekcie u ľudí, konkrétne za mykoplazmovú pneumóniu (zápal pľúc). Toto ochorenie sa môže prejaviť symptómami podobnými tradičnej pneumónii, vrátane kašľa, horúčky, bolesti na hrudi a dýchavičnosti. Infekcie mykoplazmou sú považované za atypické, pretože môžu mať miernejší priebeh ako niektoré tradičné bakteriálne infekcie.

Tu sú niektoré z možných príznakov mykoplazmovej pneumónie:

  1. Kašeľ: Je často suchý a dráždivý, môže byť persistentný.
  2. Bolesť na hrudi: Bolesť alebo nepríjemné pocity v hrudi sú dôsledkom zápalu pľúcneho tkaniva.
  3. Dýchavičnosť: Osoba môže pociťovať dušnosť alebo mať sťažené dýchanie.
  4. Horúčka: Zvýšená teplota tela je bežným príznakom infekcie, vrátane mykoplazmovej pneumónie.
  5. Unavenosť: Častá je zvýšená únava a pocit slabosti.
  6. Bolesť hlavy: Môže byť prítomná bolesť hlavy a ďalšie všeobecné príznaky chrípky alebo nachladnutia.
  7. Zimnica: U niektorých pacientov môže byť prítomná zimnica alebo triaška.
  8. Faryngitída: Súčasťou príznakov môže byť aj zápal hltana.

Je dôležité si uvedomiť, že mykoplazmová pneumónia môže mať miernejší priebeh ako iné bakteriálne zápaly pľúc. Symptómy môžu byť menej závažné, ale ochorenie sa môže ešte stále podobať iným formám infekcií dýchacích ciest. Pre presnú diagnostiku a liečbu je vhodné konzultovať s lekárom, ktorý môže predpísať potrebné testy a vyhodnotiť príznaky.

Diagnóza infekcií spôsobených atypickými baktériami:

Diagnóza chlamýdiových a mykoplazmových infekcií dýchacích ciest sa obvykle stanovuje pomocou laboratórnych testov. To môže zahŕňať molekulárne metódy, ako je polymerázová reťazová reakcia (PCR) alebo imunologické testy, napríklad testy ELISA (enzýmová imunotestovacia analýza), ktoré detegujú prítomnosť špecifických antigénov.

  • PCR (Polymerázová reťazová reakcia): Identifikuje genetický materiál chlamýdie alebo mykoplazmy v respiračných vzorkách.
  • Sérologické testy: Merajú hladiny protilátok voči chlamýdiám alebo mykoplazmám v krvi pacienta.

Liečba infekcií spôsobených atypickými baktériami.

Liečba chlamýdiovej alebo mykoplazmovej infekcie zahŕňa antibiotiká, najčastejšie makrolidové, ktoré na rozdiel od väčšiny ostatných antibiotík pôsobia aj vnútri bunky. Z tejto kategórie je najčastejšie používaný azitromycín (Sumamed). Z ďalších antibiotík je to skupina tetracyklínov a chinolónov, tieto sa však pre závažné nežiaduce účinky neodporúčajú užívať v detskom veku.

Dôležité je dodržiavať predpísaný liečebný režim a dokončiť celý cyklus antibiotík, aby sa zabránilo recidíve a vzniku rezistencie voči antibiotikám.

 

Dusivý kašeľ s hlienmi u detí

Pri prechladnutí s tvorbou hlienov, môžu tieto zatekať z nosa do nosohltanu a hrdla, kde dráždia dýchacie cesty a sú príčinou hlienovitého kašľa. Tiež pôvodne suchý kašeľ v určitom štádiu ochorenia môže prechádzať do vlhkého kašľa s vykašliavaním hlienov. Pokiaľ sú tieto sfarbené do žlta alebo zelena, znamená to, že je pridružená aj bakteriálna infekcia. Hlien je niekedy lepkavý a ťažko sa vykašliava. V tomto štádiu nie je vhodné podávať lieky na tlmenie kašľa, ale skôr prípravky rozpúšťajúce hlien, ktoré uľahčujú vykašliavanie. Niektoré esenciálne oleje sú vhodné pri oboch formách kašľa, nakoľko obsahujú látky pôsobiace proti zápalu, majú antibakteriálne a antivírusové účinky a súčasne podporujú rozpúšťanie hlienov.

Zahlieňovanie dýchacích ciest u detí môže byť spôsobené rôznymi faktormi. Najčastejšie sú to infekcie horných dýchacích ciest. Pokiaľ sú hlieny priezračné, príčinou sú obvykle vírusové infekcie spôsobené respiračnými vírusmi, ktoré sa bežne šíria v detských kolektívoch. 

Pomerne často príčinou môžu byť aj alergény ako peľ, prach, plesne alebo iné látky, ktoré spôsobujú zahlieňovanie dýchacích ciest u detí alergických na tieto látky.

Niektoré potravinové alergie môžu spôsobiť zvýšenú produkciu hlienu alebo iné respiračné príznaky. Najčastejšími alergénmi sú mlieko, vajcia, arašidy, orechy, ryby a morské plody, sója a pšenica.

Ľudia s celiakiou alebo non-celiac gluténovou (lepkovou) intoleranciou môžu mať ťažkosti s trávením lepku obsiahnutého v pšenici, žite a jačmeni. Tieto problémy môžu ovplyvniť tráviaci systém a spôsobiť rôzne symptómy vrátane problémov s dýchaním.

Niektorí jedinci majú problémy s trávením laktózy, cukru obsiahnutého v mliečnych výrobkoch. Laktózová intolerancia môže spôsobiť nadúvanie, hnačky a iné gastrointestinálne problémy, ktoré môžu následne ovplyvniť dýchacie cesty.

U niektorých ľudí môže byť problém s metabolizmom histamínu, čo môže viesť k nadmernému uvoľňovaniu histamínu. Potraviny obsahujúce histamín (napríklad syry, konzervované mäso, alkoholické nápoje) môžu spôsobiť zvýšenú produkciu hlienu a iné príznaky.

Deti s astmou môžu mať problémy so zahlieňovaním dýchacích ciest v dôsledku zápalu a sťahovania dýchacích ciest.

Cystická fibróza je genetické ochorenie, ktoré vedie k zahlieňovaniu dýchacích ciest a iných problémov s pľúcami.

Chladné počasie a suchý vzduch môžu spôsobiť zahlieňovanie dýchacích ciest u niektorých detí.

Niekedy môže reflux žalúdočnej kyseliny do hltana spôsobiť podráždenie dýchacích ciest a zahlieňovanie.

Ak máte podozrenie, že potravinová intolerancia môže byť spojená so zahlieňovaním dýchacích ciest, odporúča sa konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu pre presné vyhodnotenie a diagnostiku.

 

Liek na kašeľ                                                      

Pri vírusových infekciách väčšinou postačuje symptomatická liečba. Pri neinfekčných príčinách je v prvom rade dôležité zistiť príčinu kašľa a pokiaľ je to možné, túto eliminovať.

Ak suchý kašeľ trvá dlhšie,  je veľmi silný alebo sa zhoršuje, prípadne je sprevádzaný ďalšími príznakmi, ako je horúčka, dýchavičnosť alebo bolesť v hrudníku, je dôležité, aby ste sa obrátili na lekára, ktorý určí presnú príčinu a následnú liečbu.