Mäta pieporná ( Mentha x piperita L )

M%C3%A4ta

 

Charakteristika 

 

  • Mäta pieporná
  • Mentha x piperita L
  • Hluchavkovié-Lamiaceae

 

Mäta je trváca rastlina s vodorovným podzemkom, z ktorého vyrastá niekoľko štvorhranných, rozkonárených stoniek, vysokých až 1 meter. Listy sú tmavozelené s krátkymi stopkami, protistojné, kopijovité, pílkovité, končisté a pokryté jemnými chĺpkami. Mäta má drobné červenofialové kvietky, usporiadané do praslenov na vrcholoch stoniek. Plod je zostavený zo štyroch jednosemenných, vajcovitých, červenohnedých tvrdiek.

Mäta je medonosná rastlina. Celá rastlina príjemne vonia a má pálivú chuť.

 

mäta-pieporna

 

Zber a výskyt 

 

Z mäty sa zbierajú listy začiatkom kvitnutia (júl - august). Zbierajú sa celé nadzemné časti, najvhodnejšie skoro ráno alebo večer. Sušia sa pri teplote do 30°C. Uskladňujú sa na suchom, vzdušnom a tienistom mieste.

Mäta sa u nás pestuje na poliach a v záhradkách. Nerozmnožuje sa semenami, pretože mäta pieporná je kríženec s poruchou tvorby semien. Mäta sa rozmnožuje vegetatívne, delením trsov alebo koreňovými poplazmi. Je citlivá na mráz.

 

Obsahové látky

 

Listy mäty obsahujú 1-3% silice so zložením okolo 50% mentolu, 4-11% esteru mentolu, 7-25% mentónu, mentenónu, piperitónu, cyneolu, menténu, felandrénu, alfa pinénu, limonénu, pulegónu a iné terpény, kyselinu octovú, izovalérovú a iné voľné kyseliny, 5-10% mentofuránu. Droga ešte obsahuje 3,5-12% trieslovín, horčiny, kyselinu nikotínovú a chlorogénovú, karotenoidy, flavónové glykozidy a iné.

 

Použitie a liečivé vlastnosti Mäty piepornej

 

Mäta pieporná herbar

Mätový olej v malých dávkach zvyšuje chuť do jedla, dobre účinkuje proti zvracaniu pri nevoľnosti, odstraňuje kŕče najmä pri kolikách žalúdkačriev, žlčových ciest a pôsobí vetropudne pri meteorizme. Aktivizuje vylučovanie pečenepankreasu a účinkuje adstringentne a protizápalovo.

Na žlčník pôsobí žlčotvorne, žlčopudne a utišuje bolesti. Pre tieto vlastnosti je droga dobrým prostriedkom pri liečení funkčných ochorení žalúdka, žlčových ciest, žlčových kameňov, pri chronickej pankreatitíde, tráviacich ťažkostiach, nevoľnostiach, zvracaní a hnačkách.

Mentol vyvoláva reflexívne rozširovanie koronárnych ciev pri stenokardii. Účinkuje tiež antisepticky a utišujúco pri zápalových ochoreniach horných ciest dýchacích, pri bronchitíde a bronchiektáziách. Mätový olej použitý vo forme liehového roztoku lokálne utišuje bolesť pri neurodermatititíde.

V ľudovom liečiteľstve sa mäta používa a odporúča pri závratoch, nespavosti, melanchólii, epilepsii a apoplexii (mozgovej porážke). Odvar z listov sa používa na kúpele pri nervovom vypätí, na kloktanie pri zápale ďasien, bolesti zubov a na odstránenie zápachu v ústnej dutine. Odvar s červeným vínom (1:10) sa používa pri kožných zápaloch a pri svrbení kože.

 

Dávkovanie

 

Fytoterapia predpisuje drogu na vnútorné použitie vo forme záparu. Dve čajové lyžičky drogy zalejeme 2-3 dcl. vriacej vody. Necháme vylúhovať 10-15 minút. Pije sa 2-4 x denne vlažný po jedle.

Aby sme Vám v budúcnosti lepšie vedeli odporučiť produkty, ktoré by ste mohli potrebovať, si potrebujeme uložiť do Vášho prehliadača údaje (cookies). Tieto údaje zdieľame aj s tretími stranami. Súhlasíte s ich uložením.