Citrónovník rajský ( Citrus paradisi )

mata 287 x 192 logo

 

Charakteristika

 

  • Citrónovník rajský
  • Citrus paradisi
  • Rutovité-Rutaceae

 

Citrónovník rajský poznáme najmä pod názvom Grapefruit alebo Grep. Ide o subtropickú drevinu, ktorá dorastá do výšky päť až  šesť metrov, ojedinele až do veľkosti pätnásť metrov. Citrónovník vznikol šľachtenímkrížením pomela a pomaranča.

Listy Citrónovníka majú úzky tvar, dĺžku 1,5 cm, sú tmavozelenej farby a neopadávajú.

Kvety rastliny tvorí päť okvetných listov, ktoré dorastajú do veľkosti približne piatich centimetrov. Grapefruit sa pestuje najmä kvôli svojim plodom.

Plody Citrónovníka sú žltej farby, majú mierne horkastú chuť dužiny a radia sa medzi exotické ovocie. Dužina sa delí na oddiely. Poznáme štyri druhy grepov: ružový, žltý, biely a červený. Okrem farby sa líšia v stupni sladkosti. Jeden Citrónovník rajský ročne vyprodukuje 550 až 700 plodov.

 Dizajn bez názvu (1)

 

Zber a výskyt

 

Predmetom zberu Citrónovníka pravého sú plody – grepy, ktoré sa zbierajú akonáhle dozrú. Prezreté plody strácajú horkosť a kyslosť. Zbierajú sa nezrelé a dozrievajú postupne v skladoch, pri prevozoch. Pri izbovej teplote môžeme grepy uskladňovať približne 8 dní, v chladničke môžeme citróny uskladňovať až 14 dní.

Citrónovník rajský bol prvýkrát objavený na ostrove Barbados v Karibskom mori. Spočiatku sa nepestoval ako úžitkové ovocie, ale ako okrasná rastlina. K zmene došlo v 19. storočí. V súčasnosti sa najviac grapefruitov pestuje na území Brazílie, Izraelu, Kalifornie, Španielska, Turecka a na Floride.

 

Obsahové látky

 

Plod Citrónovníka, grep, obsahuje veľké množstvo vody, vitamínov (hlavne C, B1 a K), minerálov (predovšetkým draslík, vápnik fosfor, horčík a železo), ďalej flavonoidy, glykozid naringin, pektín, kyselinu galakturonickou, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, limonoidy (základ citrusových plodov). Grepové semienka obsahujú antibiotické a fungicídne látky.

 

Použitie a liečivé vlastnosti Citrónovníka rajského

 

Dizajn bez názvuPlody Citrónovníka rajského, grepy, sa využívajú v gastro priemysle. Grepy sa používajú na prípravu rôznych jedál, šalátov, štiav, ako príloha k jedlám, alebo do dezertov. Okrem gastronómie sa používajú grepy aj v ľudovom liečiteľstvefarmaceutickom priemysle. Osvedčená je grepová tinktúra, ktorá sa používa na vonkajšie použitie, na opary, zubné kazy či afty.

Medzi liečivé vlastnosti patria:

  • zlepšuje obranyschopnosť organizmu
  • zlepšuje krvný obeh
  • znižuje cholesterol
  • znižuje riziko rakoviny pľúc a žalúdka
  • zlepšuje problémy s reumou, artritídou a astmou
Aby sme Vám v budúcnosti lepšie vedeli odporučiť produkty, ktoré by ste mohli potrebovať, si potrebujeme uložiť do Vášho prehliadača údaje (cookies). Tieto údaje zdieľame aj s tretími stranami. Súhlasíte s ich uložením.